Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Na całym świecie coraz większą popularnością cieszą się zabiegi wprowadzania do żołądka specjalnego balonu, który daje poczucie sytości i pozwala osobom chorobliwie otyłym schudnąć. Dzięki tej metodzie można zrzucić w niedługim czasie nawet do 60 kilogramów, oczywiście jeśli zmieni się do tego zwyczaje żywieniowe.
Czarnoskóra gwiazda amerykańskich talk-shows Oprah Winfrey podpisała kontrakt z wydawnictwem Simon and Shuster na napisanie poradnika o zdrowym życiu, dietach i kontrolowaniu wagi ciała. Książka ma się ukazać na początku przyszłego roku, jej współautorem będzie wieloletni trener fitness Oprah.
Badania przeprowadzone przez dr Ewę Stachowską z Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazały pozytywny wpływ oliwy z oliwek w postępowaniu po przeszczepie nerki. Wyniki badań opublikowano w prestiżowych amerykańskich i brytyjskich czasopismach naukowych.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.
W dzisiejszych czasach, kiedy medycyna czyni ogromne postępy w badanich i metodach leczenia różnorodnych schorzeń, ludzie żyją znacznie dłużej niż kiedykolwiek. Nie jest to jednak automatyczne i przede wszystkim od nas zależy, czy traktując w odpowiedni sposób nasze ciało, umysł i duszę uda nam się cofnąć czas.
Naukowcy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie prosięta których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3. Czy oznacza to że niedługo już będziemy mogli powiedzieć – zjedz szynkę na zdrowie?
Blisko połowa (48%) Amerykanów przyznaje, że ma lepsze zdrowie niż ich rodzice, kiedy byli w tym samym wieku. Pierwsza myśl czytającego wyniki tych badań stwierdzi, że nie jest to żadna nowość. Oczywiste jest, że stan zdrowia ludzi się polepszył i wydłużyła się średnia wieku. Wracając jednak do sentencji zawartej na początku, można zinterpretować ją inaczej: mniej niż połowa badanych tak sądzi – znaczna część Amerykanów nie jest więc pewna, że są zdrowsi od swoich rodziców.
Około 3 proc. Amerykanów posiada genetyczną mutację, która obniża zły cholesterol. Dzięki temu 90 razy rzadziej zapadają na choroby serca. Wyniki te potwierdziły fakt, że na poziom cholesterolu wpływają czynniki genetyczne. Będzie można dzięki nim pracować nad nowymi sposobami zapobiegania i leczenia chorób serca.
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.
"Czy przeżyję następne 4 lata?” Na takie pytanie odpowiedzieć może nie tylko wróżka, ale także każdy 50 – latek, który rozwiąże test opracowany przez geriatrów z Centrum Medycznego w San Francisco. Lekarze oparli się na danych z narodowego spisu zdrowia przeprowadzonego w USA w 1998 roku. Przeanalizowali wyniki ponad 11 tysięcy osób powyżej 50 roku życia i wyodrębnili 12 czynników, które zmniejszają ich szanse na długie życie.
Piękna i gładka skóra jest marzeniem chyba każdej kobiety, zwłaszcza jeśli przekroczyła już 40 czy 50 lat i upływ czasu jest coraz bardziej widoczny na jej twarzy. Kobiety, ale także coraz częściej mężczyźni używają drogich kremów przeciwzmarszczkowych i stosują przeróżne kuracje, które mają poprawić wygląd skóry i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej.