"Porozmawiajmy o zdrowiu" to cykl debat popularyzujących najnowsze metody zapobiegania różnym groźnym chorobom cywilizacyjnym (między innymi nowotworowym, chorobom układu krążenia, otyłości). Sesja spotkań rozpoczyna się w październiku br. i potrwa do maja 2008 r.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Swoje 112 urodziny świętował we wtorek w Japonii najstarszy mężczyzna świata. Zaczął dzień jak co dzień – śniadaniem, w skład którego wchodzi zdrowy japoński ryż, zupa miso i trawa morska, z nadzieją, że taka dieta pozwoli mu żyć wiecznie.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Zielona herbata to napój cieszący się coraz większą popularnością, niektórzy sięgają po nią ze względu na wyjątkowy smak, inni cenią jej właściwości zdrowotne.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Utrata wody jest naturalnym procesem, który zachodzi w naszym organizmie. Kiedy czujemy pragnienie sięgamy po różnego rodzaju napoje i nie przypuszczamy nawet, że ich nadmierne spożywanie może być przyczyną jeszcze szybszego tracenia wody.
Nasz nastrój uzależniony jest od poziomu serotoniny, na który ogromny wpływ ma dieta oraz styl życia. Z tego punktu widzenia zdecydowanie niekorzystny jest stres, gdyż pod jego wpływem organizm zużywa więcej serotoniny. Jeśli, więc nie jesteś w stanie unikać stresów przynajmniej je minimalizuj, a o dobry nastrój zadbaj stosując odpowiednią dietę.
Wakacje, a więc czas sprzyjającym wyjazdom i wypoczynkowi to także znakomita okazja do zatroszczenia się o swoje zdrowie i kondycję. Na temat zdrowej diety powstały liczne poradniki, przygotowano wiele przepisów i sformułowano dziesiątki zasad zdrowego życia, jednak taka gwałtowna zmiana nie wszystkim przychodzi łatwo.
Jak wykazały badania TNS OBOP tylko jeden na pięciu Polaków uważa, że wszyscy powinni poddać się kuracji oczyszczającej organizm z toksyn. Większość badanych wskazuje na konieczność oczyszczania organizmu ze szkodliwych związków chemicznych wśród palaczy (42% odpowiedzi) i mieszkańców najbardziej zanieczyszczonych regionów (37% wskazań).
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.
Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.