Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Dotychczas wiadomo było, iż rozwojowi wielu chorób sprzyja nawaga. Najnowsze badania wykazały, iż chcąc uniknąć zachorowania na raka powinniśmy dążyć do uzyskania jak najniższego BMI - oczywiście w graniach bezpiecznych dla zdrowia.
Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Otyłość to problem dotyczący przedstawicieli każdej grupy społecznej, problemy z wagą mają dzieci, mogą być też one związane ze zmianami zachodzącymi w organizmie wraz z wiekiem.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Dobry szampon i odżywka to za mało, aby włosy były piękne i zdrowe. Nawet najlepsze kosmetyki nie są w stanie całkowicie zniwelować konsekwencji niedoboru składników mineralnych i witamin.
Ogólnopolska akcja „Uwolnij się od toksyn” ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Skutki skumulowania w organizmie toksyn nie są od razu widoczne.
"Porozmawiajmy o zdrowiu" to cykl debat popularyzujących najnowsze metody zapobiegania różnym groźnym chorobom cywilizacyjnym (między innymi nowotworowym, chorobom układu krążenia, otyłości). Sesja spotkań rozpoczyna się w październiku br. i potrwa do maja 2008 r.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Swoje 112 urodziny świętował we wtorek w Japonii najstarszy mężczyzna świata. Zaczął dzień jak co dzień – śniadaniem, w skład którego wchodzi zdrowy japoński ryż, zupa miso i trawa morska, z nadzieją, że taka dieta pozwoli mu żyć wiecznie.