Zwyrodnienie plamki żółtej rozwija się przez dłuższy czas bezobjawowo, nie towarzyszy temu ból, dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Problemy z widzeniem pojawiają się w dość zaawansowanym stadium choroby. Nie trzeba jednak zbyt wiele, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby, poniżej przypominamy o najważniejszych elementach profilaktyki.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia.
Wielu ludzi w średnim i starszym wieku może mieć w czasie Świąt Bożego Narodzenia kłopoty ze zdrowiem, obfite posiłki nierzadko nadmiernie obciążają nasz organizm. Koreańscy naukowcy opracowali z Instytutu Bionauki i Biotechnologii (Institute of Bioscience and Biotechnology) opracowali specjalną wtyczkę do telefonu, która w nieskomplikowany sposób umożliwi sprawdzenie stanu wątroby.
Dietetycy nie od dziś zachęcają do wzbogacenia diety o nienasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania naukowe dostarczyły kolejny powód dla, którego warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty bogate w kwasy omega- 3.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Pomyśl o sobie jak o kawałku pysznego tortu. Apetyczne dodatki, znakomita polewa, smakowity krem i delikatne ciasto. To przepis na udany wypiek. A Ty jaki masz przepis na karnawałowy sukces? Idealna sylwetka? Tylko jak ją utrzymać przy świątecznym stole?
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Najnowsze badania naukowe potwierdziły, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na proces starzenia się organizmu.
Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Dotychczas wiadomo było, iż rozwojowi wielu chorób sprzyja nawaga. Najnowsze badania wykazały, iż chcąc uniknąć zachorowania na raka powinniśmy dążyć do uzyskania jak najniższego BMI - oczywiście w graniach bezpiecznych dla zdrowia.