W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Na dolegliwości żołądkowe cierpi coraz więcej Polaków, zgaga, biegunka, zaparcia, wzdęcia to najczęstsze z nich. Wywołują je czynniki, takie jak: nieprawidłowe odżywianie, stres, alkohol, papierosy, leki, nieaktywny tryb życia.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD - Age-related Macular Degeneration) jest obecnie uznawane za najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób starszych. Z badania świadomości AMD wśród społeczeństwa i lekarzy w 2007 r., przeprowadzonego w Polsce wynika, że do okulisty zgłaszają się najczęściej osoby po 50 roku życia. Stanowią oni 55% wszystkich pacjentów tych lekarzy.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Merytoryczne i fachowe porady dotyczące np. właściwej diety, wysiłku fizycznego oraz samej cukrzycy jako choroby, są niezwykle istotne dla osób chorych na cukrzycę. Wszystko to wydatnie wpływa na komfort i jakość życia pacjentów z cukrzycą. Nie należy zapominać także o aspekcie psychologicznym - wiedza zdecydowanie wzmacnia w pacjentach pewność oraz wiarę w siebie. Pod patronatem Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii (PFED) stworzono Cukrzycowe Centra Edukacji.
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.
Problem z wypróżnianiem dotyczy coraz większej liczby osób. Powodem tej dolegliwości jest najczęściej niewłaściwa dieta, stres i nieaktywny tryb życia. Przedstawiamy kilka rad, w jaki sposób zniwelować tą przykrą dolegliwość.
Zwyrodnienie plamki żółtej rozwija się przez dłuższy czas bezobjawowo, nie towarzyszy temu ból, dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Problemy z widzeniem pojawiają się w dość zaawansowanym stadium choroby. Nie trzeba jednak zbyt wiele, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby, poniżej przypominamy o najważniejszych elementach profilaktyki.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia.
Wielu ludzi w średnim i starszym wieku może mieć w czasie Świąt Bożego Narodzenia kłopoty ze zdrowiem, obfite posiłki nierzadko nadmiernie obciążają nasz organizm. Koreańscy naukowcy opracowali z Instytutu Bionauki i Biotechnologii (Institute of Bioscience and Biotechnology) opracowali specjalną wtyczkę do telefonu, która w nieskomplikowany sposób umożliwi sprawdzenie stanu wątroby.