Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.