Nasza dieta powinna być dopasowana nie tylko do potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych, komponując codzienne menu warto uwzględnić warunki atmosferyczne. Nadejście jesieni w wraz z nią chłodnych, deszczowych dni to czas kiedy letnie, orzeźwiając przekąski powinny ustąpić miejsca rozgrzewającym potrawom.
Na temat tego jaka dieta sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki jest wiele opinii, jedno z powszechniejszych przekonań dotyczy znaczenia ilości wypijanej wody.
Japończyk Tomoji Tanabe, uznany za najstarszego mężczyznę na świecie, 18 września celebrował swoje 113 urodziny.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP, Polacy coraz chętniej prowadzą zdrowy tryb życia, jednak najbardziej jest to widoczne wśród osób wykształconych, mieszkających w miastach i cieszących się wysokim statusem majątkowym.
Zachowanie wagi na bezpiecznym dla zdrowia poziomie nie jest łatwe, wiedzą o tym wszyscy, którzy choć raz podejmowali walkę ze zbędnymi kilogramami.
Każdego roku wysiłek, który wiąże się z odchudzaniem, podejmują miliony ludzi na całym świecie i wielu z nich rezygnuje przed osiągnięciem celu. Powód? Niedostateczna wiedza na temat tego, jak stracić na wadze, a także obiegowe opinie o diecie i ćwiczeniach fizycznych.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców, niski poziom witaminy B12 u osób starszych może prowadzić do atrofii mózgu.
Starzenie się jest nieodłącznym elementem życia, nie możemy uniknąć tego procesu, możemy go jednak nieco opóźnić.
Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Zbyt duża masa ciała jest niebezpieczna dla zdrowia –informują od dawna naukowcy i lekarze, wyniki nowych badań ostrzegają jednak przed gwałtowną redukcją wagi.
Nietolerancja mleka często dotyczy małych dzieci, znaczna część z nich z wiekiem zaczyna lepiej reagować na produkty mleczne. Bywa jednak tak, że mleka nie mogą spożywać osoby dorosłe, wówczas konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Chcąc poprawić wygląd naszego ciała i pozbyć się cellulitu sięgamy po kosmetyki lub ćwiczymy. Warto pamiętać, że w walce z pomarańczową skórką pomóc nam może odpowiednia dieta.