Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie realizuje ogólnopolską kampanię edukacyjną, która ma na celu upowszechnienie Programu Prewencji Pierwotnej Nowotworów. Przedsięwzięcie obejmuje popularyzację podstawowych czynników zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów, co ma prowadzić do wzrostu świadomości społecznej na temat choroby i podjęcia działań profilaktycznych przez jak największą cześć populacji.
Witamina B3 może stanowić środek powstrzymujący rozwój choroby Alzheimera. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania pamięci oraz chroni mózg przed wspomnianym schorzeniem.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
Kobiety stale poszukują informacji na temat prawidłowego odżywiania. Dookoła słyszy się wiele o różnych dietach. Jedne każą liczyć kalorie, inne eliminują tłuszcze. Zapomina się jednak, że najlepsza dieta, to ta, która jest dobrze zbilansowana. Czy tłuszcze są jej ważnym elementem? O tym będą mogły się przekonać warszawianki, które 29 października w klubokawiarni Babie Lato przy ul. Grzybowskiej 30 spotkają się z dietetykiem. Kolejne spotkania odbędą się w listopadzie.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Na 24 października przypada Światowy Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji Poradnia Dietetyczna food&diet w dniach 23 – 25 października 2008 zorganizowała dla Warszawiaków cykl bezpłatnych spotkań ze specjalistami różnych dziedzin.
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Wraz z upływem czasu w naszym organizmie zachodzi wiele zmian, jedną z nich jest spowolnienie przemiany materii. Jeśli nie chcemy aby spowolnienie metabolizmu zaowocowało wzrostem wagi musimy większą uwagę przykładać do tego co jemy.
Nasza dieta powinna być dopasowana nie tylko do potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych, komponując codzienne menu warto uwzględnić warunki atmosferyczne. Nadejście jesieni w wraz z nią chłodnych, deszczowych dni to czas kiedy letnie, orzeźwiając przekąski powinny ustąpić miejsca rozgrzewającym potrawom.
Na temat tego jaka dieta sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki jest wiele opinii, jedno z powszechniejszych przekonań dotyczy znaczenia ilości wypijanej wody.
Japończyk Tomoji Tanabe, uznany za najstarszego mężczyznę na świecie, 18 września celebrował swoje 113 urodziny.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP, Polacy coraz chętniej prowadzą zdrowy tryb życia, jednak najbardziej jest to widoczne wśród osób wykształconych, mieszkających w miastach i cieszących się wysokim statusem majątkowym.