Powszechne przekonanie, że mężczyznom jest łatwiej się odchudzać nie jest bezzasadne. Okazuje się, że panowie rzeczywiście szybciej tracą na wadze.
Kapusta kiszona stanowi niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, witamin C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu na czas zwiększonej zachorowalności na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.
W prosty sposób możemy opóźnić wystąpienie problemów z funkcjami poznawczymi, wystarczy regularnie pić sok z jabłek - takie są wyniki badań opublikowanych w magazynie Journal of Alzheimer's Disease.
Niewielu jest ludzi, którzy nie podjęliby kiedyś trudu zgubienia nadmiaru kilogramów. Choć powszechnie uważa się, że odchudzanie jest domeną kobiet, coraz liczniej także mężczyźni podejmują działania mające na celu utratę na wadze pragnąc szczupłej, wysportowanej sylwetki. Ładne, szczupłe ciało to marzenie młodych i starszych, wykształconych i niewykształconych, pań i panów, słowem – każdego człowieka.
W naszej diecie coraz więcej miejsca zajmują wysoko przetworzone produkty oraz coraz więcej tzw. gotowych posiłków. Powoduje to zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w naszych organizmach, a to z kolei może prowadzić do większej podatności na depresje, problemów z pamięcią i innych zaburzeń natury psychicznej.
U otyłych kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest znacznie wyższe niż u tych, które nie mają problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi – ostrzegają onkolodzy z amerykańskiego National Cancer Institute.
Jeśli chodzi o słodycze, któż mógłby im się oprzeć? Zapewne niewielu. Okazuje się jednak, że mężczyznom łatwiej niż kobietom jest powstrzymać się od spożywania swoich ulubionych, acz nierzadko niezdrowych, potraw.
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
Niezbędnym kulinarnym atrybutem Wigilii w polskich domach i jednym z dwunastu dań jest z całą pewnością czerwony barszcz. Danie nie tylko tradycyjne, ale i zdrowe.
Czy wiesz, że rocznie zjadamy z pożywieniem 4-7 kg różnego rodzaju toksyn. Jeszcze w 2000 roku średnio były to tylko 2 kg. Tak duża ilość chemikaliów nie może być obojętna dla organizmu. Często efektem są wysypki, ataki astmy, stany zapalne żołądka, zła praca jelit, nadpobudliwość, bezsenność, zaburzenia ciśnienia itd. Związki te utrudniają przyswajanie witamin, makro i mikroelementów, a nie strawione pokarmy stają się kolejnymi toksynami, które przenikają do krwi i drażnią układ odpornościowy.
Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie realizuje ogólnopolską kampanię edukacyjną, która ma na celu upowszechnienie Programu Prewencji Pierwotnej Nowotworów. Przedsięwzięcie obejmuje popularyzację podstawowych czynników zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów, co ma prowadzić do wzrostu świadomości społecznej na temat choroby i podjęcia działań profilaktycznych przez jak największą cześć populacji.
Witamina B3 może stanowić środek powstrzymujący rozwój choroby Alzheimera. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania pamięci oraz chroni mózg przed wspomnianym schorzeniem.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
Kobiety stale poszukują informacji na temat prawidłowego odżywiania. Dookoła słyszy się wiele o różnych dietach. Jedne każą liczyć kalorie, inne eliminują tłuszcze. Zapomina się jednak, że najlepsza dieta, to ta, która jest dobrze zbilansowana. Czy tłuszcze są jej ważnym elementem? O tym będą mogły się przekonać warszawianki, które 29 października w klubokawiarni Babie Lato przy ul. Grzybowskiej 30 spotkają się z dietetykiem. Kolejne spotkania odbędą się w listopadzie.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.