Początek roku to dobry czas na zmianę stylu życia i przyzwyczajeń zdrowotnych. Warto zastanowić się jaka jest nasza kondycja psychofizyczna, co chcielibyśmy zmienić w naszym stylu życia w porównaniu z minionym rokiem, jakie mieliśmy największe problemy zdrowotne.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
W porze zimowej szczególnie ważne jest, aby cieszyć się spokojem i umieć zredukować rosnący poziom stresu. Jane Garton z sagazone oferuje kilka rad.
Spodziewasz się gości podczas Świąt lub też sam/a jesteś zaproszony/a na świąteczny obiad? To nie ma znaczenia, bowiem efekt jest taki sam - będzie to czas ciągłego kuszenia. Na stołach jest tyle potraw, że niełatwo jest spróbować tego wszystkiego, ale „robimy, co możemy"... jak zatem uniknąć przejedzenia?
Nanotechnologia może przyczynić się do udoskonalenia żywności, którą spożywamy, sprawiając, że będzie smaczniejsza, zdrowsza i pożywniejsza. Jednakże niewiele wiemy na temat zachowania nanocząstek w organizmie czy ewentualnych toksycznych skutkach, jakie mogą wywołać. Hermann Stamm, który pracuje nad tym zagadnieniem w ramach Wspólnego Centrum Badawczego (WCB) przy Komisji Europejskiej, przedstawił prezentację na temat nanożywności na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Postępu Naukowego (AAAS) w Chicago, USA.
Chcesz znać przepis na utratę wagi bez stosowania głodówki? To proste, dodaj wodę do swoich posiłków.
Udar mózgu to trzecia co do częstości przyczyna umieralności oraz główny powód trwałej niesprawności u dorosłych ludzi w naszym kraju. Czy jest szansa, by go uniknąć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno można jednak oszacować ryzyko wystąpienia udaru i podejmować działania profilaktyczne.
Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Walter Breuning, zapytany o sekret długowieczności, odpowiada skromnie, że nie ma w tym żadnej tajemnicy. Chętnie dzieli się wskazówkami, które - jego zdaniem - mogą pomóc długo żyć.
Jak poinformował Martin Cooper, ojciec telefonii komórkowej, wkrótce w przenośny aparat telefoniczny masowo wmontowywane będą urządzenia mierzące parametry życiowe człowieka. Nowa technologia na bieżąco więc będzie informowała o stanie zdrowia i ostrzeże o zbliżającym się zawale mięśnia sercowego.
Dieta stała się ostatnio modnym tematem. Eksperci ds. żywienia we wszystkich mediach radzą, jak racjonalnie jeść i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji odżywczych. Powszechna stała się dzięki temu m. in. wiedza o powinności konsumowania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Te wszystkie informacje wprawiają jednak w skonfundowanie - okazuje się bowiem, że trudnym bywa wypełnienie rekomendacji.