Chcesz być bardziej spostrzegwaczy/a? Odpowiedni miks owoców i warzyw może pomóc jaśniej myśleć, zwłaszcza jeśli komponenty pozostaną surowe, wówczas bowiem ich składniki nie ulegną zmianie, mówi Martina Navratilova, orędowniczka zdrowia oraz fitness z AARP.
Doktor Nita Forouhi, badaczka, która prowadziła długoterminowe badanie w Addenbrookes Hospital w Cambridge, radzi: - Kluczem do sukcesu jest kontrola kalorii do samego rana. Trzymaj się starego przysłowia: „śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą".
Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.
Naukowcy odkryli nowy sekret piękna - to dieta bogata w owoce i warzywa. Według uczonych z Uniwersytetu w St Andrews, wśród kaukazoidów (jedna z trzech "wielkich ras" człowieka współczesnego wyróżnionych przez G. Cuviera) najbardziej pożądane twarze i cerę mają ci, którzy spożywają dużo owoców i warzyw.
Cellulit dotyka niemal wszystkie kobiety, bez względu na wiek. Nic dziwnego, że wraz z nadejściem wiosny parkowe aleje i sale fitness zapełniają się miłośnikami porannej gimnastyki i joggingu.
Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
Badania przeprowadzone przez jedną z wiodących stron brytyjskiego Internetu wykazało, że 74% kobiet kłamie na temat swoich wymiarów, większość pań twierdzi, że mają o jeden rozmiar mniej niż w rzeczywistości.
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Twoja talia jest szersza niż biodra? Jeśli tak, jesteś ponad dwukrotnie bardziej narażony/a na rozwój demencji w latach dojrzałych, uważają szwedzcy naukowcy.
Tysiące osób na całym świecie właśnie rozpoczęły dietę po corocznym, bożonarodzeniowym oddawaniu się przyjemnościom, ale jak sugerują badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Appetite, im bardziej skomplikowana dieta odchudzająca tym większe prawdopodobieństwo szybkiej rezygnacji z niej.
Początek roku to dobry czas na zmianę stylu życia i przyzwyczajeń zdrowotnych. Warto zastanowić się jaka jest nasza kondycja psychofizyczna, co chcielibyśmy zmienić w naszym stylu życia w porównaniu z minionym rokiem, jakie mieliśmy największe problemy zdrowotne.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
W porze zimowej szczególnie ważne jest, aby cieszyć się spokojem i umieć zredukować rosnący poziom stresu. Jane Garton z sagazone oferuje kilka rad.
Spodziewasz się gości podczas Świąt lub też sam/a jesteś zaproszony/a na świąteczny obiad? To nie ma znaczenia, bowiem efekt jest taki sam - będzie to czas ciągłego kuszenia. Na stołach jest tyle potraw, że niełatwo jest spróbować tego wszystkiego, ale „robimy, co możemy"... jak zatem uniknąć przejedzenia?