Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Sezon grypy i przeziębienia daje o sobie znać, zewsząd słychać kichanie i kaszel. Masz nadzieję, że ciebie to ominie, ale któregoś dnia z przerażeniem zauważasz, że słabiej się czujesz. Żadna metoda nie da stuprocentowej skuteczności jeśli chodzi o zachorowalność na wspomniane choroby, ale zachowanie pewnych środków ostrożności znacznie zmniejszy ryzyko ich objawów.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Kardiolodzy od lat podkreślają, że zaburzeniom pracy serca i układu krwionośnego można zapobiec poprzez pozytywne zmiany w stylu życia jak np.: wprowadzenie zdrowej diety, regularny wysiłek fizyczny, rzucenie palenia papierosów i codzienny relaks. Mając pewne przyzwyczajenia nie jest łatwo przewrócić życie do góry nogami. Najlepiej więc przyjąć metodę małych kroków i wprowadzać nowe elementy po kolei.
Nierzadko wydajemy fortunę na najlepsze specyfiki - kremy, balsamy, maseczki, etc., tymczasem najlepsza broń w walce ze starzeniem się jest tuż pod naszym nosem. To, co jemy i jakie ćwiczenia wykonujemy, ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się. Wystarczą niezbyt inwazyjne, ale regularne zmiany w stylu życia, a efekt powinien być zachwycający.
Odchudzanie nie musi kojarzyć się z głodówką i rezygnacją ze wszystkich ulubionych potraw. Dietetyczne triki i zdrowe nawyki pozwalają oszukać żołądek i nasycić zmysły.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Objawia się pieczeniem, bądź bólem z przełyku spowodowanym przez cofanie się soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Tymczasem odpowiednie odżywianie się może złagodzić problem.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Siedemnaście procent populacji doświadcza migrenowych bólów w jakimś momencie w swojego życia. Te osłabiające bóle mogą trwać wiele dni i często towarzyszą im nudności oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Około trzy razy częściej z powodu migren cierpią kobiety niż u mężczyźni. Na ogół tego rodzaju bóle głowy są określane jako jednostronne, jest tak jednak tylko w sześciu przypadkach na dziesięć.