Kobiety, które piją jedną lub więcej szklanek słodkich napojów, bądź soku pomarańczowego dziennie, są bardziej narażone na rozwój dny moczanowej.
Nie zatrzymamy upływu czasu, ale możemy powstrzymywać jego skutki. Zmarszczki są jednym z nich, a kobiety na całym świecie imają się różnych rzeczy - od kosmetyków, poprzez chirurgię plastyczną, aż po „magiczne" sposoby stosowane w danej społeczności - byle tylko opóźnić ich powstawanie. Służymy pomocą - poniżej kilka prostych, dostępnych dla każdego recept na powstrzymanie rozwoju zmarszczek.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Problem nadwagi dotyka coraz większej liczby Polaków. Jeśli nie zmienimy naszych nawyków żywieniowych grozi nam epidemia otyłości - przekonywali prelegenci konferencji prasowej, zorganizowanej przez Fundację Banku Ochrony Środowiska i Ministerstwo Zdrowia.
Ból przyjmujący postać ucisku lub rozpierania, nie dający się dokładnie zlokalizować, promieniujący do szyi i ramion, duszność i niepokój to często pierwsze, typowe objawy zawału serca. Ta poważna choroba atakuje stopniowo, ale w krótkim czasie. Te symptomy to sygnał alarmujący do szybkiego wezwania pomocy. Dzięki natychmiastowej reakcji szanse na uniknięcie nieszczęścia są bardzo duże.
Uczeni od jakiegoś czasu usilnie pracują nad sposobem utraty na wadze, który nie będzie pociągał za sobą silnych wyrzeczeń i wysiłku fizycznego. Najwyraźniej szukamy dróg „na skróty". Oto jedna z nich - naukowcy zapachowe kryształki pomogą przekonać mózg, że organizm nie potrzebuje jedzenia.
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Zdecydowana większość Polaków we własnej ocenie odżywia się zdrowo (69%) lub nawet bardzo zdrowo (7%) - wynika z ostatnich badań CBOS. Przekonanie to właściwie nie ulega zmianie od 1998 roku.
Poznaj czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i oszacuj, czy jesteś w grupie narażonej na zachorowanie. Wiedza o chorobie jest tym potrzebniejsza, że notuje się wzrost przypadków zachorowań, szczególnie w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Oto zatem najważniejsze informacje.
Kto powiedział, że święta wymagają uniformów i biretów? Okazuje się, że lubimy celebrować przeróżne czynności, cechy, istoty, zjawiska, etc. Mamy m. in. Dzień Bystrzaka, Toalet, Sprzątania Biurka. Osobną kategorię tworzą dni poświęcone jedzeniu. I tak obchodzimy Dzień Marchewki, Naleśnika, Ziemniaka, Grzyba, etc. 25. października zaś to data święta makaronu.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Sezon grypy i przeziębienia daje o sobie znać, zewsząd słychać kichanie i kaszel. Masz nadzieję, że ciebie to ominie, ale któregoś dnia z przerażeniem zauważasz, że słabiej się czujesz. Żadna metoda nie da stuprocentowej skuteczności jeśli chodzi o zachorowalność na wspomniane choroby, ale zachowanie pewnych środków ostrożności znacznie zmniejszy ryzyko ich objawów.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.