Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Jedzenie dawno przestało być po prostu sposobem na pozbycie się głodu. Dziś dąży się do tego, by codzienne menu nie tylko spełniało wskazania odżywcze, ale było ciekawe, a dania w nim zawarte przynosiły jednocześnie doznania estetyczne. Okazuje się też, że jedzenie silnie wiąże się z emocjami.
Japończycy najszczuplejsi, a mieszkańcy wysp Pacyfiku ciężsi od nich o około 70%. Amerykanie ciągle przybierają na wadze i są w czołówce najbardziej otyłych narodowości. Gdzie na mapie zbędnych kilogramów i nadmiaru tkanki tłuszczowej znajduje się Polska? Dietetycy zgodnie alarmują – nadwaga i otyłość to problem globalny i wróg publiczny numer jeden w większości krajów. Warto się mu przyjrzeć i podjąć z nim skuteczną walkę.
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Twoja waga zmienia się z wiekiem, ale i pod wpływem różnych sytuacji w życiu, np. ciąży, urodzenia dziecka, pokwitania. Niby to normalne, ale nie czujesz się sobą. Stosowane diety nie przynoszą efektu? Poznaj bliżej przyczynę swoich problemów z wagą, zdiagnozuj ją i wprowadź w życie zalecenia XL-S Medical Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą.
Zła dieta jest związana z większym ryzykiem wystąpienia niedokrwistości u kobiet po menopauzie, wynika z badań.
Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.
Wielkanocny stół jak co roku ugina się od jajek, bab, czekoladowych króliczków, marcepanu i słodkich mazurków. Część z tych smakołyków może zaszkodzić naszym zębom, a część wręcz przeciwnie – może im pomóc. – W czasie świąt możemy zapomnieć o reżimie dietetycznym, ale jeśli zapomnimy o higienie zębów, skutki mogą być opłakane – mówi stomatolog, dr Mariusz Duda.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Każdy chciałby odłożyć starość „na później". Niewielu spieszy się z jej przywitaniem, bo zwykle oznacza nieodwracalne zmiany, z którymi trudno się pogodzić. Dotyczy to m. in. nowego wizerunku. Stąd tak znaczna popularność wszelakich terapii obiecujących zachowanie młodego wyglądu. Upływ czasu jest nieuchronny, ale na warunki jego przebiegu ma się pewien wpływ, warto z tego skorzystać.
Pełen przysmaków stół wielkanocny to prawdziwy test dla wszystkich zrzucających kilogramy. Żelazna konsekwencja, konieczna przy każdej diecie, przynajmniej dwa razy do roku wystawiana jest na ciężką próbę. Co zrobić, aby jeden dzień świątecznego obżarstwa nie zniweczył miesięcznego wysiłku?
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów.
Można być szczupłą i opaloną, a tzw. pomarańczowa skórka i tak może szpecić ciało. Cellulit stanowi problem dla około 80 dorosłych kobiet. Choć niełatwo się go pozbyć, panie wkładają wiele wysiłku w dążenie do uzyskania gładkiej faktury skóry, która pozwoli czuć się pewnie i zapomnieć o kompleksach.