Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Opracowana przez ekspertów dziewiętnaście lat temu piramida żywieniowa miała stanowić optymalny model odżywiania. Teraz dietetycy uznali taki schemat menu za przestarzały i stworzyli nowe rozwiązanie - kolorowy talerz.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na kolejną przekąskę, a chcesz uniknąć dodatkowych kilogramów i wyrzutów sumienia, to „Zasada Pistacji" jest rozwiązaniem właśnie dla Ciebie.
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Otyłość może okazać się w przyszłości jednym z najważniejszych polskich problemów społecznych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nadwaga przestała być już tylko kwestią estetyki, a stała się powszechną chorobą, która dotyka coraz większy odsetek naszego społeczeństwa. Dietetycy biją na alarm.
Dawniej niezwykle smukła francuska aktorka Catherine Deneuve, teraz 67-latka, wydaje się mieć dość ścisłej diety i dobrze czuje się w pełniejszej figurze. Przynajmniej tak wydaje wnioskując z tego, jak prezentuje się w niedawno wydanym filmie pt. „Potiche: żona doskonała" („Potiche").
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Jedzenie dawno przestało być po prostu sposobem na pozbycie się głodu. Dziś dąży się do tego, by codzienne menu nie tylko spełniało wskazania odżywcze, ale było ciekawe, a dania w nim zawarte przynosiły jednocześnie doznania estetyczne. Okazuje się też, że jedzenie silnie wiąże się z emocjami.
Japończycy najszczuplejsi, a mieszkańcy wysp Pacyfiku ciężsi od nich o około 70%. Amerykanie ciągle przybierają na wadze i są w czołówce najbardziej otyłych narodowości. Gdzie na mapie zbędnych kilogramów i nadmiaru tkanki tłuszczowej znajduje się Polska? Dietetycy zgodnie alarmują – nadwaga i otyłość to problem globalny i wróg publiczny numer jeden w większości krajów. Warto się mu przyjrzeć i podjąć z nim skuteczną walkę.
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Twoja waga zmienia się z wiekiem, ale i pod wpływem różnych sytuacji w życiu, np. ciąży, urodzenia dziecka, pokwitania. Niby to normalne, ale nie czujesz się sobą. Stosowane diety nie przynoszą efektu? Poznaj bliżej przyczynę swoich problemów z wagą, zdiagnozuj ją i wprowadź w życie zalecenia XL-S Medical Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą.