"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Cholesterol jest niezbędny w naszym organizmie, ale tak jak wszystko w nadmiarze, również zbyt wysokie jego stężenie może spowodować bardzo poważne problemy zdrowotne. Jak się przed nimi bronić?
Dziś znacznie łatwiej walczyć z oznakami starzenia się niż kiedyś. Współczesna kosmetologia i medycyna daje wiele możliwości obecnym pięćdziesięciolatkom. Kult młodości dodatkowo „zachęca" do szczególnej troski o modny i młody wizerunek, stąd ogromna popularność preparatów i zabiegów anti-aging.
Starsze kobiety, które starają się schudnąć, powinny umieścić w swojej diecie duże ilości białka, wynika z nowych badań.
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Jeśli ktoś dożyje do dziewięćdziesiątki, nie będzie musiał się więcej martwić o proces starzenia się - ulega on zatrzymaniu. Według Michaela Rose'a, profesora biologii ewolucyjnej na Uniwersytetcie Kalifornijskim, jeśli ktoś ma szczęście przeżyć dziewięć dekad, doświadcza zatrzymania się procesu starzenia się, informuje Daily Mail.
Zdarza się, że trudno zachęcić mężczyzn do większej dbałości o sylwetkę, ponieważ zazwyczaj nie podlegają tak restrykcyjnym ocenom wizerunkowym, jak kobiety. Jeśli niedostatecznie przeraża otyłych panów znaczne ryzyko chorób śmiertelnych, przedwczesnych zgonów i pogorszenia jakości życia, najnowsze badania mogą być bardziej skuteczne: australijscy uczeni wykazali, że utrata kilku kilogramów może nie tylko zmniejszyć problemy urologiczne, ale także odwrócić problemy zaistniałe w sferze intymnej.
Dietetycy ciągle podkreślają, że ryby stanowią bardzo ważny element diety. Kilka lat temu w promowanie jedzenia ryb włączyły się nawet władze. Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wykreował kampanię „Ryba wpływa na wszystko". Jednocześnie jednak warto wiedzieć o pewnych zagrożeniach związanych z rybną dietą.
Kosmetyki i zabiegi estetyczne są dziś dostępne dla każdego, ale nie tylko one mogą przyczynić się do jak najdłuższego zachowania młodego wizerunku. Codzienne mądre wybory dotyczące np. diety i aktywności pozwolą długo cieszyć się młodzieńczym wyglądem.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Letnia dieta kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Wakacje to okres łatwej dostępności wielu warzyw i owoców. Sezonowe produkty są świeże, relatywnie tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który nierzadko nie ogranicza się do świeżych produktów...
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.
Około jedna trzecia przedstawicieli pokolenia baby boomers cierpi na otyłość, a kolejne 36 procent ma nadwagę - te dane plasują pokolenie dojrzałych Amerykanów na pierwszym miejscu otyłych generacji.