Według Polaków szczupła i wysportowana sylwetka jest jednym z głównych atrybutów ładnego wyglądu. I chociaż 47% polskiego społeczeństwa ma nadwagę, aż 82% deklaruje zadowolenie ze swojego wyglądu, w tym 73% osób z nadwagą. Najpopularniejszą wśród Polaków metodą odchudzania jest ograniczenie ilości spożywanego jedzenia. Stosuje ją 73% społeczeństwa. W dalszej kolejności plasują się ćwiczenia fizyczne (53%). Po specjalistyczne środki wspomagające odchudzanie sięga jedynie 20% polskiego społeczeństwa.
Zdrowa i promienna cera to w dużej mierze zasługa dobrze dobranej diety. Spożywając odpowiednie produkty, możemy zapobiec uciążliwym problemom skórnym oraz wspomóc codzienną pielęgnację.
Jakkolwiek powolny przyrost masy jest typowy dla osób, które się odchudzały, niektórzy są w stanie zachować nową wagę na długi okres, mogą być „lżejsi" o10% od wyjściowej masy ciała przez okres 10 lat, wynika z danych amerykańskiego National Weight Control Registry, które przedstawiono na corocznym spotkaniu Obesity Society na Florydzie.
Ograniczenie kalorycznych napojów może pomóc stracić na wadze, ale zastąpienie ich wodą zamiast napojami dietetycznymi, przydaje jeszcze więcej korzyści, wynika z nowych badań.
Witaminy często są przyjmowane przez ludzi, którzy ich potrzebują najmniej, sugerują nowe badania. Podobnie rzecz ma się z osobami, które zażywają suplementy z minerałami - jest bardziej prawdopodobne, że ludzie ci stosują dietę, dzięki której dostarczają sobie więcej minerałów niż osoby nie kupujące suplementów.
Nie można dzięki temu farmaceutykowi wyglądać 20 lat młodziej, ale okazuje się, że lek na raka może przywrócić funkcjonowanie układu odpornościowego na młodzieńczym poziomie.
Jak poinformował John Dalli, komisarz ds. konsumenckich Unii Europejskiej, od 1 stycznia 2012 roku będzie obowiązywał zakaz sprzedaży jaj od kur z chowu klatkowego.
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Jesienno – zimowa pora roku to dla naszego układu odpornościowego okres trudnej próby. Pogoda w tym czasie często się zmienia i nietrudno wtedy przemarznąć lub przemoknąć.
Problem otyłości dotyka coraz więcej polskich rodzin. Aby z tym walczyć, niezbędna jest odpowiednia edukacja żywieniowa, a niekiedy nawet pomoc specjalisty. Dlatego od 15 września do 15 listopada, w ramach specjalnego programu, Centra Dietetyczne Naturhouse na terenie całej Polski zapraszają całe rodziny do skorzystania z bezpłatnych badań składu ciała i ich analizy oraz konsultacji z dietetykiem.
Jak wynika z badań, waga, dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu - każde z nich może stanowić niezależny czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Zgrabne ciało okraszone złocistą opalenizną nie musi odchodzić w zapomnienie wraz ze spadającymi liśćmi. Podpowiadamy jak zadbać o utrzymanie wakacyjnej figury i kondycji bez względu na niekorzystne warunki pogodowe.
Częste złamania kości mogą być spowodowane osteoporozą. Aby temu zapobiec, postaw na odpowiednią profilaktykę. Ryzyko rozwoju osteoporozy można zmniejszyć poprzez właściwe nawyki żywieniowe oraz odpowiednią aktywność fizyczną.