Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Osoby o normalnej wadze, a także ci, którzy się odchudzali i utrzymali nową sylwetkę, jedzą częściej niż osoby z nadwagą. Okazuje się, że liczba posiłków ma wpływ na nasz wygląd.
Silne uczucie głodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może szybko cofnąć efekty trwającej kilka tygodni lub miesięcy dyscypliny odchudzania się. Wszystko dlatego, że ciało jest skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę.
W okresie jesienno-zimowym zdarza nam się przybrać na wadze kilka kilogramów. Aby temu zapobiec wystarczy dobrać odpowiednią dietę, która zwiększy tempo przemiany materii.
Wciąż jeszcze nie znaleziono skutecznego lekarstwa chroniącego nas przed przeziębieniem. Są jednak sposoby, które mogą pomóc zapobiegać przeziębieniom, a jeśli już je złapiemy, pomogą zmniejszyć jego nasilenie.
Wraz z wiekiem nierzadko doświadcza się pogorszenia wzroku i słuchu. Nie tylko jednak te zmysły zaczynają „szwankować", okazuje się, że powonienie także ulega osłabieniu.
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Badanie przeprowadzone niedawno przez naukowców z University of Kentucky wykazało, że arbuz zmniejszył ryzyko miażdżycy u zwierząt.
Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć na nasz wygląd. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać chorobę i wspomóc leczenie odpowiednią dietą.
Jesień zagościła już u nas na dobre i jak na razie nigdzie się nie wybiera. Są wśród nas tacy, którzy przywykli do jej kaprysów i potrafią dostrzec w niej urok lecz zdecydowana większość z nas wraca wspomnieniami do lata, z sentymentem spoglądając na lekką garderobę. A jesień - jak to jesień - nie rozpieszcza i lubi płatać figle. Warto więc zadbać o swoją odporność i oprócz założenia grubego swetra, wcielić w życie kilka niezastąpionych rad.
Nie proponujemy magicznej formuły, ale siedem prostych kroków, które mogą przedłużyć życie nawet o 40 lat, mówią uczeni. Okazuje się, że pewne nawyki dietetyczne i minimalizowanie czynników zagrażających zdrowiu stanowią dobry sposób na długowieczność.
Istnieje wiele nieporozumień, jeśli chodzi o skuteczną utratę na wadze. Najlepszym sposobem postępowania, zgodnie z amerykańskim National Institutes of Health, jest po prostu: jeść mniej kalorii niż się spala. W praktyce okazuje się to jednak trudniejsze do osiągnięcia. Poniżej więc kilka mitów na temat odchudzania.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.