Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Większość z nas doświadcza chwil, w których mamy nieodpartą chęć na jedzenie czegoś szczególnie tuczącego lub innego rodzaju niezdrowej żywności. Największą słabość okazujemy w późnych godzinach popołudniowych, kiedy energia spada i wzrasta ochota na coś słodkiego.
Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest kluczowe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że dieta pomaga w zapobieganiu i leczeniu jej problemów.
Jad węża może być wykorzystywany do opracowania leku na raka, mówią naukowcy z Hong Kongu. Testy białka pochodzącego z jadu grzechotnika wykazały, może ono zmniejszyć rozmiar guzów jelita grubego u myszy nawet o 28% w ciągu miesiąca.
Ciągłe odczuwanie zmęczenia jest jednostką chorobową, która obniża jakość życia i sprzyja rozwojowi innych dolegliwości. Jakkolwiek jej przyczyny mogą być rozmaite, nierzadko wiąże się z niewłaściwym stylem życia, np. brakiem higieny snu i nieodpowiednią dietą.
Jeśli osoby chore na cukrzycę walczą jednocześnie z depresją, mają wyższe ryzyko kolejnej dolegliwości - demencji. Pacjenci z cukrzycą typu 2 są dwa razy bardziej narażeni na rozwój demencji w trzy do pięciu lat po rozpoznaniu depresji w porównaniu z diabetykami, którzy nie cierpią na depresję.
Spożywanie pieczonych ryb przynajmniej raz w tygodniu, może poprawiać zdrowie mózgu osób starszych i znacznie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Nikt nie kładzie się spać jako szczupły by zbudzić się o 25 kilogramów cięższym. Większość z nas przybiera na wadze jedząc tylko 100 do 200 dodatkowych kalorii dziennie, mówią uczeni. Sztuką jest wprowadzenie subtelnych zmian, które powstrzymają nadmierne dostarczanie kalorii.
Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Osoby o normalnej wadze, a także ci, którzy się odchudzali i utrzymali nową sylwetkę, jedzą częściej niż osoby z nadwagą. Okazuje się, że liczba posiłków ma wpływ na nasz wygląd.
Silne uczucie głodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może szybko cofnąć efekty trwającej kilka tygodni lub miesięcy dyscypliny odchudzania się. Wszystko dlatego, że ciało jest skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę.
W okresie jesienno-zimowym zdarza nam się przybrać na wadze kilka kilogramów. Aby temu zapobiec wystarczy dobrać odpowiednią dietę, która zwiększy tempo przemiany materii.
Wciąż jeszcze nie znaleziono skutecznego lekarstwa chroniącego nas przed przeziębieniem. Są jednak sposoby, które mogą pomóc zapobiegać przeziębieniom, a jeśli już je złapiemy, pomogą zmniejszyć jego nasilenie.