Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Jak zdrowo się odżywać? Co powinno stanowić podstawę diety seniora oraz, czy i jak zażywać suplementy? O tym między innymi będzie mowa podczas darmowego szkolenia we Wrocławiu, które odbędzie się w najbliższy piątek. Wstęp wolny.
Osoby starsze, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą pozostać bardziej zręczne i niezależne w porównaniu do swoich rówieśników, wynika z japońskich badań.
Kiedy je się posiłek wspólnie, zwykle konsumuje się tak samo mało lub dużo, jak towarzysz/ka. Nowe badania wykazały, że kobiety, które jedzą posiłek z po raz pierwszy poznanymi kobietami, naśladują wzajemne zachowania dotyczace jedzenia, nawet do tego stopnia, że w tym samym czasie nabierają kolejne kęsy.
Jeśli jesteś osobą otwartą i spolegliwą, która stara się utrzymać relacje społeczne „gładkimi", możesz częściej znajdywać się w sytuacjach towarzyskich, które sprzyjają przejadaniu się.
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Polacy coraz bardziej interesują się wpływem odżywiania na zdrowie. Poszukują dietetycznych przepisów, podążają za najnowszymi trendami żywienia fitness. Coraz częściej też uważnie czytają etykiety i przyglądają się kupowanym produktom spożywczym. Wiedza Polaków o tym co znajduje się na ich talerzach jest coraz większa ale czy wystarczająca?
Nowy Rok może być znakomitym pretekstem do wdrożenia odpowiedniej diety, poprawiającej stan zdrowia oraz wyglądu. Według specjalistów, zmiany powinny jednak zacząć się w głowie, a nie na talerzu. – Każda dorosła osoba, choć raz powinna zjawić się na konsultacji u dietetyka. Taka wizyta może naprawdę wiele zmienić – zachęca ekspert od spraw żywienia, Dorota Dębogórska.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Wybór odpowiedniego rozmiaru oraz koloru talerza może w sposób znaczący wpłynąć na wielkość porcji zjadanych przy każdym posiłku - wynika z badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Regularne ćwiczenia i zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko utraty pamięci wywoływanej przez ciche udary.
Nowy rok to nowy początek, więc to, czego dotychczas nie udało się dokonać, można nowo umieścić w grafiku. Może tym razem się powiedzie. Metoda regularnych, choć drobnych zmian jest obiecująca. Eksperci podpowiadają, jak cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką w 2012 i kolejnych latach.
Wizyta u dietetyka niekoniecznie musi wiązać się z leczeniem nadwagi. Niektórzy szukają pomocy specjalisty, aby nabrać masy ciała. Niedobór kilogramów to spory problem, jednak pod kierunkiem eksperta możemy bezpiecznie przywrócić prawidłową wagę.