Co roku w Europie diagnozuje się ponad 450 tysięcy przypadków raka jelita grubego, a około 230 tysięcy tych pacjentów umiera z powodu nowotworu. Liczba chorych rośnie i wielu z nich nie wie, że dostatecznie wczesna profilaktyka mogłaby uratować im życie. Odpowiedzią na alarmujące dane jest inicjatywa pod nazwą "Miesiąc szerzenia świadomości na temat raka jelita grubego".
Nowe badania przeprowadzone w różnych krajach, m. in. Indiach, wykazały, że u osób starszych, spożywających niewielkie ilości pokarmów z witaminą C prawdopodobieństwo zaćmy jest bardzo wysokie.
Nowe badania wykazały zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu u kobiet po menopauzie, które jedzą większe ilości produktów z kwasami tłuszczowymi typu trans.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Choć wiele osób usilnie poszukuje sposobów na odchudzanie i walczy otyłością, znacza liczba ludzi zmaga się z odrwotnym problemem - chcą przytyć.
Na temat odchudzania i utrzymania wagi powstało już wiele prac, a uczeni ciągle uważają te zagadnienia za interesujący przedmiot badań. Wszelkie dane wyraża się liczbowo - wskaźnik BMI, ilość spalanych kalorii za pomocą określonej aktywności, długość treningów, etc. Reguły wyznaczania wspomnianych wielkości mają na celu pewne uogólnienie zagadnienia. Nie każda generalizacja jednak okazuje się adekwatna do przedstawienia zagadnienia.
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Stres w pracy - pośpiech, nawał obowiązków - skutkują dość często nieregularnym spożywaniem posiłków, podjadaniem kalorycznych przekąsek lub napadami głodu. Osoby pracujące w nieustannym stresie czy prowadzące nieregularny tryb życia narażone są szczególnie na problemy z wagą. receptą jest odpowiednia dieta - dopasowana do stylu życia i kompensująca jego wady.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Nadziewane dżemem różanym, marmoladą, budyniem... Tradycyjne w kształcie, małe lub z dziurką, drożdżowe, ptysiowe i serowe... dziś statystyczny Polak zje ponad dwa i pół pączka.
Picie dużej ilości słodkich napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).