Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Zdjęcia i obrazki z wysokokalorycznymi posiłkami wywołują wzmożoną ochotę na jedzenie produktów tego rodzaju, a słodkie napoje dodatkowo nasilają chęć zasmakowania czegoś zagrażającego ładnej figurze.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.
Nowe badania pokazują bezpośredni związek pomiędzy wagą mężczyzn w średnim wieku i ich seksualnymi możliwościami, poinformowała Agence France Press.
Nowe badanie wykazało, że 70 procent kobiet powyżej 50 lat stara się schudnąć, a 62 procent twierdzi, że ich waga lub figura ma negatywny wpływ na życie.
Cukrzyca typu II to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także małych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. O kwestiach związanych z dietą dla diabetyków mówi Hanna Bieszczad, dietetyk.
Dieta bogata w nabiał może odpowiadać za wzrost przypadków zapalenia jelit, ponieważ wypełnia układ pokarmowy "złymi bakteriami", wynika z badań przeprowadzonych na myszach.
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Świeże zioła to niezbędny dodatek do naszych ulubionych dań. Pogłębiają ich smak i stanowią doskonałe uzupełnienie posiłków. Dzięki szczególnym właściwościom zdrowotnym wspomagają także przebieg kuracji odchudzających.