Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Neurology", przeciętny wiek osób, które doświadczyły udaru, spadł z 71 lat na przełomie 1993/4 roku do 69 w roku 2005.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Ryzyko śmierci w wyniku zawału serca jest większe u osób cierpiących na schizofrenię niż u ogółu społeczeństwa, wynika z badań.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Ćwiczenia zmniejszają chęć sięgnięcia po przekąskę czy uraczenie się obfitym posiłkiem. Jak wynika z nowego badania, zaledwie 45 minut szybkiego marszu obniża danego dnia reakcję mózgu na jedzenie i to bez względu na wagę danej osoby.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Samopomoc nie jest sposobem na wyleczenie choroby depresyjnej na własną rękę, ale może przyczynić się do przyspieszenia powrotu do zdrowia i utrzymania korzyści z leczenia.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Kobiety, które wcześnie doświadczają menopauzy, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Dodanie większej ilości jogurtu do diety bez zwiększania liczby kalorii w menu może pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia.
Odpowiedni sen jest ważnym elementem planu odchudzania i powinien być dodany do zalecanej kombinacji diety i ćwiczeń fizycznych, wynika z tekstu opublikowanego w Canadian Medical Association Journal.