Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Wielu ludziom trudno jest poprzestać na jednym kawałku czekolady, ale zdaniem uczonych z Cornell University w USA już niewielka ilość ulubionych przekąsek mogłaby zaspokoić ochotę na małe co nieco.
Wielu ludziom wydaje się, że gdy coś ma działanie prozdrowotne, niewielka ilość jest szeroko rekomendowana, a znaczna dawka może wręcz zdziałać cuda. Tymczasem okazuje się, że nawet najpowszechniej polecane środki czy sposoby działania podlegają ograniczeniom. Wydaje się, że jeśli trochę „czegoś zdrowego" jest dobre, dużo oznacza „jeszcze lepiej". Jeśli chodzi jednak o samopoczucie, zasada złotego środka jest skuteczniejsza.
Osoby, które jedzą wczesne obiady, zwykle tracą na wadze więcej niż ludzie przekładający ten posiłek na późniejsze godziny.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Każdy z nas doświadcza czasem spadku formy w godzinach popołudniowych. Po kilku godzinach pracy czy wykonywania innych obowiązków nierzadko odczuwa się znużenie czy zmniejszenie poziomu wigoru. Nie musi to jednak wynikać z obiektywnego status quo - często sami jesteśmy odpowiedzialni za brak siły do działania.
Jedzenie smażonych produktów, takich jak frytki czy przygotowany w ten sposób kurczak, może być związane z ryzykiem raka prostaty.
Aby zmniejszyć ilość dostarczanych sobie codziennie kalorii, należy zdystansować się od złych wiadomości, a najlepiej w ogóle ich unikać, przekonują uczeni.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Nigdy nie jest za późno, aby rozpocząć prowadzenie zdrowszego stylu życia. Nawet w wieku 60 czy 70 lat można podjąć działania zmniejszające ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby. Warto o siebie zadbać.
Ilość kofeiny odpowiadająca tej zawartej w dwóch filiżankach kawy może przyczynić się do nietrzymania moczu u mężczyzn.
Dotychczas słodkie napoje w wersji light głównie były uważane za niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość aspartamu, związku uważanego przez wiele osób za sprzyjający rozlicznym chorobom. Według ostatnich badań przeprowadzonych w USA, napoje te mogą być również zagrożeniem dla naszego zdrowia psychicznego, ponieważ ich regularne spożywanie znacznie ma zwiększać ryzyko depresji.
Popularny słodki napój, często uwielbiany przez dzieci, zdążył zyskać złą sławę jako pełen węglowodanów prostych w nadmiarze zagrażających sylwetce i zdrowiu. Okazuje się jednak, że cechuje się także właściwościami pomocnymi przy niedrożności jelit i bólach żołądka.
Osoby przejadające się zwykle przygotowują posiłki używając dziwnej mieszaniny składników, takich jak tłuczone ziemniaki i ciasteczka lub frytki z cytryną, wynika z nowych badań.