Utrata nadmiaru kilogramów prowadzi do polepszenia stanu organizmu i nie trzeba wyglądać jak model/ka, by osiągnąć istotne korzyści prozdrowotne. Aby mieć dobrą motywację do działania, warto pamiętać o konkretnych benefitach - dane liczbowe nie kłamią, kilka kilogramów mniej istotnie wpływa np. na obniżenie cholesterolu, ciśnienia krwi czy ryzyka cukrzycy.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Czy wielkanocne menu jest zdrowe dla naszych zębów? Co w świętowaniu nie sprzyja uśmiechowi? Co można zrobić, by kilka dni spędzonych przy suto zastawionym stole nie zaszkodziło uzębieniu? O tym w świątecznym poradniku stomatologa.
Powszechnie wiadomo, że aby schudnąć, trzeba ograniczyć porcje, zmniejszyć ilość dostarczanej sobie energii i zwiększyć aktywność fizyczną. Warto mieć przy tym choćby krótki przewodnik, który może oszacować kaloryczność posiłków.
Jak pomóc dobrym bakteriom jelitowym? Warto optować za pełnoziarnistymi płatkami, warzywami oraz kawą.
Daje się zauważyć, że siedzenie do późna wiąże się z częstszym sięganiem po przekąski - po prostu dłuższe pozostawanie aktywnym prowadzi do wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie, twierdzą naukowcy z USA.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Naukowcy z agencji NASA opracowali bardzo skuteczny - jak twierdzą - krem przeciwzmarszczkowy, który zawiera pył diamentowy. Niestety kosmetyk kosztuje setki funtów.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które zażywają kwas acetylosalicylowy, mają zmniejszone ryzyko rozwoju czerniaka. Im dłużej sięgają po ten popularny lek, tym prawdopodobieństwo zachorowania jest niższe.
Uczeni radzą, jak jeść mniej - trzeba oszukać mózg określonym obrazem posiłku.