Bezsenność, dolegliwości sercowe i krążeniowe, bóle głowy, kłopoty z pamięcią. Brzmi znajomo? Te objawy coraz częściej mogą być spowodowane przez niedobór odpowiednich substancji odżywczych. Według najnowszych badań, dostarczamy z pożywieniem zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę, substancję która wpływa na najważniejsze funkcje naszego organizmu. Regularne jej uzupełnianie może znacząco wpłynąć na nasze życie i zdrowie.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Kim Cattrall odchudza się od niemal 40 lat. 57-letnia gwiazda "Seksu w wielkim mieście" przyznała, że nie pamięta, kiedy ostatnio nie liczyła kalorii.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Utrata nadmiaru kilogramów prowadzi do polepszenia stanu organizmu i nie trzeba wyglądać jak model/ka, by osiągnąć istotne korzyści prozdrowotne. Aby mieć dobrą motywację do działania, warto pamiętać o konkretnych benefitach - dane liczbowe nie kłamią, kilka kilogramów mniej istotnie wpływa np. na obniżenie cholesterolu, ciśnienia krwi czy ryzyka cukrzycy.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Czy wielkanocne menu jest zdrowe dla naszych zębów? Co w świętowaniu nie sprzyja uśmiechowi? Co można zrobić, by kilka dni spędzonych przy suto zastawionym stole nie zaszkodziło uzębieniu? O tym w świątecznym poradniku stomatologa.
Powszechnie wiadomo, że aby schudnąć, trzeba ograniczyć porcje, zmniejszyć ilość dostarczanej sobie energii i zwiększyć aktywność fizyczną. Warto mieć przy tym choćby krótki przewodnik, który może oszacować kaloryczność posiłków.
Jak pomóc dobrym bakteriom jelitowym? Warto optować za pełnoziarnistymi płatkami, warzywami oraz kawą.