Ćwiczenia mogą obniżać ryzyko kamieni nerkowych u starszych kobiet. W badaniu przeprowadzonym przez uczonych z kilku amerykańskich ośrodków naukowych wzięło udział ponad 85 tysięcy kobiet po menopauzie.
Im bardziej restrykcyjna jest dieta, tym większej trudności doświadcza się w jej dłuższym utrzymaniu.
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie dołącz do swojego jadłospisu wymienione niżej owoce.
Warzywa i pasta chili - oto sekret długowieczności według ponad stuletnich mieszkanek z Tajlandii.
Marzenie o nieśmiertelności towarzyszy ludzkości od zawsze i choć trudno wierzyć w jego zrealizowanie, możemy pochwalić się istotnymi osiągnięciami w dziedzinie wydłużenia życia. Już wiemy, jakie czynniki sprzyjają długowieczności.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Wreszcie przyszła wiosna a z nią długo wyczekiwana zmiana pogody. Wiosenna aura oznacza jednak dużą zmienność - deszcz na przemian ze słońcem i niska temperatura, po której przychodzi nawet upał. Wszystkie te czynniki mogą zaburzać zegar biologiczny powodując bezsenność. Dotyczy to nawet jednej na trzy osoby w Polsce.
Być może nie warto usilnie wspinać sie po szczeblach kariery - to może oznaczać krótsze życie, przynajmniej w przypadku określonych zawodów.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Lekarze niczym mantrę powtarzają, co trzeba robić, by o siebie zadbać i chyba każdy już wie, że rady te dotyczą głównie sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej. Jednakże warto pamiętać także o tym, iż niemniej istotne i równie dobrze naukowo uzasadnione są rzeczy, zachowania, zjawiska, których zwykle nie kojarzy się z profilaktyką prozdrowotną.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?