Nowe badania potwierdzają - trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu można liczyć na długowieczność.
Sypianie co najmniej przez siedem godzin na dobę zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i śmierci z ich powodu.
Pomimo kultu rachitycznej sylwetki, badanie z udziałem 618 japońskich mężczyzn wykazało, że mężczyźni wolą kobiety, które mają dobry apetyt.
Zwiększone spożycie wody przez osoby na diecie powoduje intensywniejszą utratę na wadze, wykazało badanie.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany wydają się aktywować ośrodki w mózgu ukierunkowane na nagradzanie i odpowiadające tym samym za zwiększenie apetytu.
Przekonania ludzi co do przyczyn otyłości mogą wpływać na ich nawyki żywieniowe i wagę.
W krajach Europy średnia długość życia stale wzrasta. W Polsce statystyczny mężczyzna żyje już nieco ponad 72 lata, statystyczna kobieta – prawie 81 lat. W 2050 r. ponad jedna piąta naszego społeczeństwa będzie miała ponad 65 lat. Wydłużają się lata życia, ale czy poprawia się jego jakość?
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.
Eksperci z World Cancer Research Fund oraz American Insitute for Cancer Research wyszczególnili 7 reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów poprawia pamięć u starszych kobiet z nadwagą. Badanie wykazało, że po utracie wagi aktywność mózgu faktycznie zmienia się w regionach mózgu kluczowych dla pamięci.
Odbycie krótkiego spaceru po posiłku może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u osób starszych. Dzieje się tak dlatego, że przechadzka pomaga w redukcji ryzykownych skoków poziomu cukru we krwi, które występują po napełnieniu żołądka żywnością.
Substancje zawarte w olejach z nasion mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu sercowo-naczyniowego.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest najlepszym sposobem zapewnienia sobie zdrowia i dobrego samopoczucia. Metoda konstruowania jadłospisu może więc złagodzić objawy wielu dolegliwości psychofizycznych.
Powszechnie wiadomo, że takie przekąski, jak chipsy, paluszki, orzechy w puszce, czy krakersy zawierają relatywnie duże ilości soli i w związku tym trzeba się nimi raczyć ostrożnie. Okazuje się jednak, że nawet w takich produktach, które uważane są za słodycze, zawartość soli jest zaskakująco wysoka.