Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Rola dziadków w życiu rodziny jest trudna do przecenienia. Szczególnie podkreślane są pozytywne efekty rozwoju psycho-społecznego wnuków, które mają dziadka lub babcię „pod ręką". Okazuje się także, że seniorzy sprawiają, iż dieta stosowana w danym domu jest zdrowsza.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.
Praca w późnych godzinach nocnych może być sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Kanadyjscy badacze odkryli, że istotnie zwiększa ryzyko raka piersi.
Jak co roku, wkrótce ma się pojawić specjalna edycja magazynu ESPN „The Body Issue", która zawiera nagie zdjęcia sławnych sportowców i rozmowy z nimi na temat zdrowego stylu życia umożliwiającego zachowanie atrakcyjnej sylwetki. Tegoroczny numer już zasłynął Polsce ze względu na rozbierane zdjęcia Agnieszki Radwańskiej, ale są w nim także fotografie starszych sportsmenów.
Wraz z upływem czasu zmienia się wygląd skóry. Jakkolwiek nie możemy zatrzymać zegara i na całe życie zachować dwudziestoletniej cery, jesteśmy w stanie sprawić, by niekorzystne zmiany następowały znacznie wolniej.
Jest właścicielką kilkunastu restauracji, od kilka lat prowadzi program rozrywkowy „Kuchenne rewolucje", zasiada w jury rodzimej wersji teleturnieju kulinarnego „MasterChef", pisze felietony i ma na swoim koncie dwie książki. 10 lipca kończy 60 lat i wydaje się nie zwalniać tempa.
Nowe badania potwierdzają - trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu można liczyć na długowieczność.
Sypianie co najmniej przez siedem godzin na dobę zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i śmierci z ich powodu.
Pomimo kultu rachitycznej sylwetki, badanie z udziałem 618 japońskich mężczyzn wykazało, że mężczyźni wolą kobiety, które mają dobry apetyt.
Zwiększone spożycie wody przez osoby na diecie powoduje intensywniejszą utratę na wadze, wykazało badanie.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.