Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.
Nie możesz spać? Obwiniaj partnera. Nie tego jednak, który chrapie, ale tego, którego obok ciebie nie ma... Według naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu osoby, które nie mogą zasnąć lub mają niespokojny sen przekładając się z boku na bok, mogą doświadczać takich problemów, ponieważ łóżko ich jest puste...
Joga stała się modna. Nie bez powodu. To coś więcej niż rutynowe zajęcia poprawiające formę - to nowe doświadczenie, inny sposób myślenia, niekonwencjonalny styl życia. I nie trzeba mieć „gumowej elastyczności", by zyskać korzyści z praktykowania jogi. Istnieje wiele różnych jej odmian - od vinyassa po kripalu - i może ją ćwiczyć niemal każdy. Oto 5 powodów, dla których warto podjąć aktywność tego rodzaju.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
„Z tym największy jest ambaras, Żeby dwoje chciało na raz", ale jeśli już chcą, szanse na dietetyczny sukces są znacznie wyższe.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Tylko 13 procent mieszkańców Polski spożywa 5 posiłków dziennie, zgodnie z zasadami zdrowej diety, wskazują badania IPSOS „Trendy żywieniowe Polaków". Większość Polaków deklaruje, że je tylko 4 posiłki dziennie lub mniej. To za mało, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i niezbędnych składników odżywczych.
Dna moczanowa to bardzo bolesna i uciążliwa choroba. Na szczęście, w wielu przypadkach można jej zapobiec - kluczowa jest odpowiednia dieta. Poniżej lista potraw, których należy unikać.
Ekstrakt z grejpfruta jest skuteczny w zapobieganiu procesu prowadzącego do zapalenia w obrębie naczyń krwionośnych. Odkrycie może przyczynić się do opracowania w przyszłości tanich leków chroniących przed chorobami naczyniowymi.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Serwowanie sobie pół szklanki wina dziennie to dobry pomysł na zadbanie o zdrowie. Taka ilość powszechnie lubianego trunku, o ile jest wypijana regularnie, może przedłużyć życie nawet o pięć lat.