Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Niewielu jest szczęśliwców, którzy nie mają trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Pozostałym pozostają nieustanne zmagania ze zbędnymi kilogramami. Zamiast kolejnych diet warto jednak pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Przy odrobinie wysiłku, konsekwencji i samozaparciu przybliżymy się do wymarzonej sylwetki.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Aby zatrzymać spadek zdolności poznawczych, trzeba przestrzegać zdrowego trybu życia. A ci, którzy sobie wcześniej folgowali, powinni wprowadzić zmiany dostatecznie wcześnie, bo pierwsze problemy mogą pojawić się już po 45 roku życia.
Każdy od czasu do czasu doświadcza zgagi, ale warto umieć odróżnić standardowe symptomy od objawów poważniejszej dolegliwości.
Odczuwanie lęku jest nierozłącznym elementem naszego życia – zwykle doświadczamy go raz na jakiś czas. Zdarza się jednak, że nasz niepokój staje się przewlekły, uporczywy i bezprzedmiotowy. Poczucie zagrożenia i lęk stale nam towarzyszą – występują we wszystkich życiowych sytuacjach. Mówimy wówczas o zjawisku przewlekłego niepokoju. Ostatnie badania pokazują, że powodem takiej sytuacji może być brak równowagi proporcji cynku i miedzi w naszym organizmie.
BMI nie daje odpowiedniej wiedzy na temat tego, czy mamy dobrą czy złą wagę. Nie bierze pod uwagę m. in. stosunku tkanki mięśniowej i tłuszczowej.
Wiele dotychczasowych badań połączyło umiarkowane picie wina z efektem ochronnym dla serca i całego układu krążenia, teraz okazuje się, że raczenie się kieliszkiem wina może obniżyć ryzyko zachorowania na depresję.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.
Nie możesz spać? Obwiniaj partnera. Nie tego jednak, który chrapie, ale tego, którego obok ciebie nie ma... Według naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu osoby, które nie mogą zasnąć lub mają niespokojny sen przekładając się z boku na bok, mogą doświadczać takich problemów, ponieważ łóżko ich jest puste...
Joga stała się modna. Nie bez powodu. To coś więcej niż rutynowe zajęcia poprawiające formę - to nowe doświadczenie, inny sposób myślenia, niekonwencjonalny styl życia. I nie trzeba mieć „gumowej elastyczności", by zyskać korzyści z praktykowania jogi. Istnieje wiele różnych jej odmian - od vinyassa po kripalu - i może ją ćwiczyć niemal każdy. Oto 5 powodów, dla których warto podjąć aktywność tego rodzaju.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.