Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Okres po Bożym Narodzeniu może być przygnębiający. Powrót do pracy, pusty kalendarz życia towarzyskiego, nieplanowane przybranie na wadze, kiepska pogoda i nadwyrężone świątecznymi wydatkami konto może napawać zniechęceniem i depresyjnymi nastrojami. Nie warto jednak popadać w melancholię. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą pokonać chandrę.
Mózgi ludzi, którzy trenują, wydają się być mniej reaktywne wobec „kuszącej" żywności.
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Jak wynika z badań szpitala Sant'Anna w Turynie, 30 minut spaceru dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 20-30 proc.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Wigilia tuż tuż i czasu coraz mniej czasu mamy na zaopatrzenie się w prezenty. Właściwie sam ich zakup nie jest takim wyzwaniem (choć przy tłokach w galeriach ktoś mógłby się nie zgodzić), ale ich wybór to czasem prawdziwa droga przez mękę. A może warto spróbować spojrzeć na to zadanie inaczej? Przykładowo, jak na misję zainteresowania obdarowywanego kwestiami zdrowotnymi...
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.