Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Jak informują amerykańscy naukowcy, środek owadobójczy DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Dieta bogata w białko, np. tak popularna, jak dieta dra Dukana, zwiększa długoterminowe ryzyko zachorowania na chorobę nerek.
93 -letnia Nanammal z Coimbatore w indyjskim stanie Tamil Nadu jest aktywną instruktorką jogi.
Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.
Zimą powinniśmy zadbać przede wszystkim o odpowiednią dietę, która wzmocni naszą odporność oraz odpowiedni ubiór, który skutecznie ochroni przez mrozem. Nie wolno zapomnieć także o aktywności fizycznej, która zawsze korzystanie wpływa na odporność i samopoczucie.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Sok z buraków ma ważne kulinarne zastosowania. Zimą szczególnie. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że może pomóc zapobiec rozmaitym dolegliwościom i wspomóc działanie układu trawiennego.
Orzechy zostały już wielokrotnie docenione jako produkty zapewniające ważne składniki odżywcze, Teraz okazuje się, że są pomocne przy zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Najstarsza obywatelka Szkocji skończyła 108 lat. Twierdzi, że długowieczność zawdzięcza jedzeniu owsianki.
Kobiety, które stosują dietę bogatą w przeciwutleniacze, mogą mieć niższe ryzyko zaćmy w starszym wieku.
Wystarczy jeść wolniej, to może znacznie ograniczyć ilość spożywanego posiłku.