Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Wiosną należy przede wszystkim stymulować układ odpornościowy. Można to robić na różne sposoby. Na przykład przez suplementację witaminowo-mineralną, czyli przyjmowanie składników odżywczych w spożywanym pokarmie. Możemy też sięgać po preparaty roślinne, np. preparaty jeżówki, które są najbardziej znanymi środkami immunomodulującymi. Możemy też profilaktycznie sięgać po probiotyki - mówi prof. dr hab. n. farm. Anna Malm, kierownik Katedry i Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej z Pracownią Diagnostyki Mikrobiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Szacuje się, że nawet trzy czwarte wizyt lekarskich związanych z dolegliwościami spowodowanymi stresem. Okazuje się, że współcześnie jest jedną z najpowszechniejszych przypadłości, która wywołuje szereg poważnych problemów ze zdrowiem.
1000 kalorii, kopenhaska, Atkinsa, Dukana, Kwaśniewskiego... - co łączy te wszystkie diety? Każda z nich miała szczyt popularności. Każda była "w pewnym sensie" skuteczna. Ale żadnej nie można nazwać zdrową.
W przypadku zmagania się z bezsennością, problemów z porannym wstawaniem i zachowaniem jasności umysłu w ciągu dnia obwiniać można niewłaściwą dietę.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Nowe badania wykazały, że dieta bogata w białko zwierzęce może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka lub cukrzycę u osób starszych.
Środa Popielcowa rozpoczyna w kalendarzu chrześcijańskim czterdziestodniowy okres postu. Tradycyjnie osoby religijne podejmują postanowienia, które mają stanowić element dobrego przeżywania tego okresu i przygotowania się do Wielkanocy. Użytkownicy Twittera sporządzili listę propozycji wyrzeczeń.
Najstarsza osoba na świecie, pani Misao Okawa, 5 marca obchodzi 116 urodziny.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.