Powszechnie rekomendowane pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma zapewnić odpowiednią dawkę składników odżywczych potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że zwiększenie tej liczby do siedmiu daje szanse na wydłużenie życia.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Przyszła wiosna, a wraz z nadejściem ciepła pojawia się uczucie zawstydzenia u osób, które nieskutecznie walczą z nadwagą. Uczucie to może być skutecznym impulsem do walki o zmianę sylwetki, jednak często nie wystarcza na długo, zwłaszcza gdy jest wywoływane komentarzami z zewnątrz. Z tego powodu nalezy wypracować system, który pozwoli nam chudnąć skutecznie i systematycznie.
Każdy wiek ma swoje prawa. Proces starzenia się wiąże się ze nieuniknionymi zmianami i trzeba umieć na nie odpowiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Niedawno rekomendowaliśmy określone produkty żywnościowe, teraz czas na dietetyczne rady dla mężczyzn.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Urodzona w Tenma (obecnie Kita-ku), na przedmieściach miasta Osaka w Japonii Miaso Okawa skończyła niedawno 116 lat i jest uważana za najstarszą osobę na świecie.
Wielu ludzi deklaruje, że chcieliby schudnąć, ale trudno im się do tego zabrać, bo proces utraty na wadze kojarzy się ze znacznym wysiłkiem fizycznym i wieloma wyrzeczeniami. Trzeba przyznać, że jeśli chce się mieć wzorcową sylwetkę, w istocie trzeba poświęcić na jej wyrzeźbienie wiele czasu i włożyć niemały trud, ale w przypadku, gdy po prostu chcemy pozbyć się nadmiaru kilogramów, koszt nie musi być tak wysoki. Zastosuj poniższe wskazówki, a zauważysz spadek wagi.
Upływ czasu jest nieunikniony i wiąże się między innymi z rozwojem zmarszczek. Okazuje się jednak, że często sami przyspieszamy proces starzenia się i w znacznej mierze jesteśmy odpowiedzialni za szybszą utratę młodego wyglądu. Jeśli więc chcesz mieć gładką skórę, przejrzyj poniższy mini-katalog wskazówek i rzeczy zabronionych.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Tequila lub co najmniej jedna z jej pochodnych może wkrótce zdominować rynek środków słodzących.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Wiosną należy przede wszystkim stymulować układ odpornościowy. Można to robić na różne sposoby. Na przykład przez suplementację witaminowo-mineralną, czyli przyjmowanie składników odżywczych w spożywanym pokarmie. Możemy też sięgać po preparaty roślinne, np. preparaty jeżówki, które są najbardziej znanymi środkami immunomodulującymi. Możemy też profilaktycznie sięgać po probiotyki - mówi prof. dr hab. n. farm. Anna Malm, kierownik Katedry i Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej z Pracownią Diagnostyki Mikrobiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.