Lecisz na urlop? A może, mimo sezonu wakacyjnego, musisz udać się w podróż służbową? Uważaj, by się nie przeziębić, bo to w takich sytuacjach bardzo prawdopodobne.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Niewłaściwa dieta czy brak aktywności fizycznej odpowiadają za „epidemię" otyłości? Uczeni uważają, że przede wszystkim to drugie.
Gdy następnym razem zechcesz coś przekąsić, zapytaj się, czy naprawdę jesteś głodny/a. Okazuje się, że ocena tego wcale nie jest taka prosta...
Schabowy (obowiązkowo panierowany), ziemniaki z dużą ilością tłuszczu, zasmażana kapusta - ten tradycyjny polski niedzielny obiad wiele mówi o naszych niezbyt zdrowych nawykach kulinarnych. A wystarczy trzymać się kilku zasad, by nasza „kuchnia” zmieniła się nie do poznania – i to na lepsze.
Australijscy naukowcy odkryli, że rezygnacja z produktów z glutenem przez osoby chorujące na celiakię prowadzi do lepszych wyników w testach uwagi i pamięci oraz poprawy innych funkcji mózgu.
Do niedawna wśród najzdrowszych sposobów odżywiania się królowała dieta śródziemnomorska, teraz coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.
Hildegarda z Bingen to dwunastowieczna wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, autorka dzieł teologicznych, medycznych oraz muzycznych. Opracowana przez nią dieta stanowi część jej holistycznego programu zdrowotnego. Zaproponowany przez Hildegardę sposób odżywiania się zyskuje coraz większą popularność.
Banany kojarzymy powszechnie ze zdrową, smaczną przekąską i słusznie, bo zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód. To jednak nie wszystko. Owoce te mogą być jeszcze bardziej pożyteczne, np. pomóc przy ukąszeniach owadów, czy pozbyć się drzazgi.
Jak wynika z nowych szwedzkich badań, mężczyźni, którzy lubią raczyć się takimi produktami, jak salami czy szynka, są bardziej narażeni na problemy z sercem.
Sezon na truskawki w pełni. Przedstawiamy kolejny powód, by sięgnąć po te smaczne owoce: z nowych badań wynika, że regularnie jedzenie truskawek może obniżać ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie.
Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.
Kofeina może pomóc zintensyfikować utratę na wadze i zapobiec nabywaniu dodatkowych kilogramów.
Najnowsze badania wykazały związek między niskim poziomem witaminy D i przedwczesną śmiercią, informuje Medical News Today.