Wielu nie wyobraża sobie filiżanki herbaty bez plasterka cytryny, inni chętnie raczą się drinkami z dodatkiem tego owocu, jest też świetny do doprawiania sosów i sałatek, ale to nie wszystko. Cytryna może mieć wiele innych zastosowań, poniżej lista tych nietypowych, ale bardzo przydatnych.
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Cyril Baldock, który liczy sobie 70 lat i dziewięć miesięcy, chce przepłynąć Kanał La Manche. Jeśli mu się to uda, pobije dotychczasowy rekord wiekowy w zakresie tego wyczynu.
Jedz przynajmniej jedno danie rybne w tygodniu. Dzięki temu masz duże szanse na uchronienie się przed chorobą Alzheimera, mówią uczeni z University of California w Los Angeles.
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.
Karotenoidy mogą zapobiegać rakowi prostaty. To zaś oznacza, że bogata w nie marchew jest polecana w profilaktyce tej choroby.
Jest niezędny przy pieczeniu ciast czy przygotowaniu konfitur. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodania choćby jego jednej kostki, ale cukier może mieć także niekulinarne zastosowania. Bywa bardzo przydatny, przejrzyj listę niestandardowych jego zastosowań.
Od dawna wiadomo, że dbanie o urodę to nie tylko stosowanie odpowiednich kosmetyków. Żeby osiągnąć ładny wygląd skóry, paznokci i włosów, trzeba zadbać też o odpowiedni styl życia, w tym dietę. Zobacz, jakie produkty sprzyjają zdrowej, lśniącej czuprynie.
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Nocne podjadanie zniweczy największy wysiłki dietetyczne i treningowe. Jedzenie o późnych porach spowalnia swój metabolizm i powoduje większy wzrost masy ciała niż posiłki spożywane w ciągu dnia. Przeczytaj pięć porad, które pomogą ci uwolnić się od tego zgubnego dla sylwetki i samopoczucia nawyku.
Wystarczy przebywać dwadzieścia minut dziennie na powietrzu, by zapewnić sobie lepszą ochronę przed łamliwością kości. Taki czas wystarczy dla wzbudzenia odpowiedniej produkcji witaminy D i wzmocnienia tkanki kostnej.
Prowadzony przez Bank of Montreal Wealth Institute opublikował raport „Cztery klucze do długowieczności", w którym wskazuje główne czynniki szans na dożycie stu lat.