Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Wielu z nas wyższą cenę danego produktu kojarzy z jego dobrą jakością. Podobnie rzecz ma się z jedzeniem - im więcej za nie płacimy, tym bardziej nam smakuje...
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
W ubiegłym roku amerykańska aktorka Angelina Jolie poddała się prewencyjnej mastektomii informując o tym opinię publiczną. Z nowych danych wynika, że jej decyzja zainspirowała wiele kobiet do poddawania się badaniom piersi.
Nowe badania sugerują, że wskaźnik zawału u mężczyzn może być zmniejszony nawet o 86 proc., jeśli dokonują oni zdrowszych wyborów dotyczących stylu życia.
Nowe badania wskazują, że trzeba uważać z ilością żółtek jaj w diecie, jeśli jest się grupie wysokiego ryzyka chorób serca.
Każdy z nas chce cieszyć się dobrym wzrokiem jak najdłużej. Z tego powodu powinniśmy zadbać o nasze oczy nieco troskliwej. Noszenie okularów przeciwsłonecznych, odpowiedni dobór sztucznego oświetlenia czy telewizora mogą tu nie wystarczyć. Nasz wzrok musimy chronić od wewnątrz, najlepiej stosując dietę bogatą w luteinę i składniki wspomagające jej przyswajanie.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Depresja to obecnie dobrze znana choroba i diagnozuje się ją stosując ściśle określone kryteria. A jednak nasza psychika nie funkcjonuje tak klarownie i nie zawsze opracowany probierz jest adekwatny do oceny zdrowia psychicznego.
Dojrzałym i starszym paniom szczególnie poleca się produkty bogate w potas. Dzięki temu mogą obniżyć u siebie ryzyko udaru.
Spożycie błonnika jest związane ze zmniejszeniem przedwczesnej śmiertelności z różnych powodów (chorób układu krążenia, chorób zakaźnych układu oddechowego, raka, itp.). Innymi słowy, dostarczanie sobie błonnika to gwarancja długowieczności.
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować depresję, mówią uczeni z Uniwersytetu Deakin w Australii.
Jeśli chcesz znacznie stracić na wadze, zastosuj dietę niskowęglowodanową, a nie dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Ta pierwsza jest skuteczniejsza w osiągnieciu celu, wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health.
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.