Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Jak wynika z badań na myszach, ekspozycja na dym papierosowy sprzyja przybieraniu na wadze.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Grejpfruty nie stanowią źródło cennych składników odżywczych, wzmacniają także odporność oraz chronią przed chorobami. Teraz wiadomo, że dzięki temu, że przyśpieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczów, pomagają również w odchudzaniu.
Problemy w małżeństwie i historia depresji może zwiększać ryzyko otyłości zmieniając sposób, w jaki organizm przetwarza produkty o dużej zawartości tłuszczu.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Zdrowa dieta stosowana przed rozpoznaniem raka jajnika może zapewniać silniejszy system odpornościowy i zdolność do dobrej reakcji na leczenie.
Pocenie się to naturalny i niezbędny element systemu schładzania organizmu człowieka. Uaktywnia się przy wysokiej temperaturze, wysiłku, a także takich bodźcach, jak np. stres. Jakkolwiek efekt pocenia się nikogo nie dziwi podczas uprawiania sportu, w innych sytuacjach jest wstydliwy. Zobacz, co sprzyja temu procesowi, a co go osłabia.
Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.