Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).