W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Około połowa Polek i Polaków nie poddaje się regularnie badaniom profilaktycznym, wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach programu „Teva – 360 stopni dla zdrowia”. Głównym powodem jest przekonanie respondentów o swojej dobrej kondycji zdrowotnej.
Polska niechlubnie przoduje w statystykach śmiertelności w Europie. Coraz większa liczba osób w naszym kraju cierpi na schorzenia układu krążenia, nowotwory, cukrzycę czy osteoporozę, należące do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Choroby cywilizacyjne to schorzenia związane z negatywnymi skutkami życia w warunkach wysoko rozwiniętej cywilizacji. Zaliczamy do nich: nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, nowotwory, cukrzycę, osteoporozę, POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) oraz choroby alergiczne.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Naukowcy twierdzą, że aby egzystować dłużej i lepiej, trzeba wprowadzić niezbyt drastyczne, ale znaczące zmiany w swym życiu. Oto niektóre rady mające pozwolić na dożycie sędziwego wieku:
Jesteś optymistą? Masz dobre stosunki z rodziną i przyjaciółmi? Jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz żyć dłużej. Według badań przeprowadzonych przez Mayo Clinic osoby, które pragną długowieczności, powinny zadbać o pozytywne nastawienie do świata.
U podłoża stwardnienia rozsianego leży demielinizacja włókien nerwowych w mózgu oraz rdzeniu kręgowym, częstotliwość, z jaką występuje SM to od 30 do 100 zachorowań na 1000 osób. Przebieg choroby to sprawa indywidualna, jednak zasadniczo wyróżnia się: postać rzutową, przewlekłą i wtórnie przewlekłą.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
W czasie menopauzy szczególnie ważne jest dbanie o odpowiednią dietę. Należy tak komponować posiłki, by dostarczały w odpowiednich ilościach wszystkich składników odżywczych a jednocześnie nie powodowały łatwego w tym okresie przybierania na wadze.
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.