Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Wykorzystywanie tego co daje nam natura w medycynie i przemyśle kosmetycznym jest coraz powszechniejsze. Jedną z takich, naturalnych substancji o niezwykle szerokim zastosowaniu jest miód.
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Ze względu na działanie osłonowe polecane są osobom borykającym się problemami żołądkowymi. Ale czy tylko im?
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
U podłoża stwardnienia rozsianego leży demielinizacja włókien nerwowych w mózgu oraz rdzeniu kręgowym, częstotliwość, z jaką występuje SM to od 30 do 100 zachorowań na 1000 osób. Przebieg choroby to sprawa indywidualna, jednak zasadniczo wyróżnia się: postać rzutową, przewlekłą i wtórnie przewlekłą.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Jak uniknąć zawału i udaru – zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego
ryza1937:
głośnik bezprzewodowy SENCOR 6400 - uruchomienie
Dostałem taki głośnik, mzam 87 lat i nie potrafie go uruchomić (chciałem sparować go z laptopem). Można liczyc na pomoc ? Dzidekuję. Pokaż pełną treść pytania ›
kometa2:
Mam 85 lat i chodzę o kijkach, mam dwoje dzieci, córka mieszka za granicą i chciałaby, by ktos ze mną zamieszkał w wolnym pokoju i się mną opiekował. Zorientowałam się, że muszę takiej osobie płacić 3 tys. miesięcznie plus utrzymanie. Co robić, jeśli mam emeryturę poniżej 3 tys. a czynsz wynosi ok ... Pokaż pełną treść pytania ›
Tessa3es:
Ojciec 96 lat żyje w związku nieformalnym od 10 lat.Czy mam obowiązek opieki.Nie dogaduję się z jego partnerką. Zajmuję się domem pod jego nieobecność. Zalatwiam recepty na leki.Robię opłaty.W sytuacjach kryzysowych pozbywa się go.Wraca do domu i ja zajmuję się ojcemOstatnio uratowałam mu życie. Zau... Pokaż pełną treść pytania ›