Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Masz ochotę na ratatouille? Lubisz hiszpańskie tapas i greckie meze? Nie odmawiaj sobie tych przysmaków. Dieta śródziemnomorska polecana jest niemal wszystkim, rekomenduje się ją także chorym na cukrzycę typu 2.
Komisja Europejskia dopuściła do sprzedaży bez recepty zawierający orlistat preparat alli. Decyzja KE oznacza, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością będą dysponowały nowymi możliwościami leczenia.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Wszyscy chcielibyśmy jak najdłużej cieszyć się sprawnością i zdrowiem. W zachowaniu kręgosłupa w dobrej kondycji pomóc może przestrzeganie kilku zasad.
W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
1 października obchodzono Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta bezmięsna ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników, a niektórzy uważają, że jest wręcz wymarzona dla osób w podeszłym wieku. Czy rzeczywiście?
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Wykorzystywanie tego co daje nam natura w medycynie i przemyśle kosmetycznym jest coraz powszechniejsze. Jedną z takich, naturalnych substancji o niezwykle szerokim zastosowaniu jest miód.
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Ze względu na działanie osłonowe polecane są osobom borykającym się problemami żołądkowymi. Ale czy tylko im?
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.