Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przez sześć miesięcy przestrzegali ścisłej diety niskowęglowodanowej, doświadczali znaczącej remisji choroby, mówią medycy.
Wszyscy już wiedzą, że otyłość wiąże się z rozwojem wielu chorób, m. in. chorób serca, i cukrzycy. Teraz, w badaniach na myszach, odkryto że dieta wysokotłuszczowa lub genetycznie wywołana otyłość mogą wpływać na przerzedzenie i utratę włosów.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Jeśli chcesz stracić na wadze, dieta niskotłuszczowa nie jest dobrym wyborem, wynika z nowych badań.
Jeśli chcesz znacznie stracić na wadze, zastosuj dietę niskowęglowodanową, a nie dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Ta pierwsza jest skuteczniejsza w osiągnieciu celu, wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health.
Dieta śródziemnomorska jest powszechnie rekomendowana jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się. Wykazano już m. in., że chroni przed chorobami serca i oddala objawy demencji. To nie wszystko, okazuje się, że może także pomoc zapobiec cukrzycy.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Stwardnienie rozsiane (określane również skrótowo SM od swej łacińskiej nazwy sclerosis multiplex, lub MS z angielskiego multiple sclerosis) to ciężka, przewlekła choroba ośrodkowego układu nerwowego. W przebiegu tej choroby dochodzi do wielomiejscowego uszkodzenia tkanki nerwowej. Uszkodzenia polegają na zaniku mieliny (czyli budulca osłony włókien nerwowych) czyli demielinizacji włókien nerwowych. Na stwardnienie rozsiane najczęściej chorują osoby młode, pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Częstość występowania SM w populacji to od ok. 5 do ok. 120 przypadków na 100 tysięcy osób.
Miażdżyca jest procesem chorobowym, w którym tętnice zwężają się i sztywnieją ze względu na nadmierne gromadzenie się płytki wokół ich ścian. Choroba zaburza przepływ krwi w organizmie doprowadzając do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych. Biorąc za kryterium miejsce rozwoju patologicznych zmian wyróżnia się takie odmiany choroby, jak: miażdżyca tętnic; obejmuje zwężenie światła tętnic, co skutkuje niedostatecznym ukrwieniem narządów; miażdżyca mózgu; wywołuje najpierw drażliwość oraz szybsze zmęczenie, po jakimś czasie symptomy obejmują również problemy z pamięcią, zmiany w osobowości, afazję; choroba może prowadzić do udaru; miażdżyca naczyń wieńcowych często skutkuje zawałem serca; miażdżyca tętnic obwodowych dotyczy zwykle tętnicy brzusznej, która wywołując presję na tętnicę biodrową powoduje niedokrwienie kończyn dolnych, pacjent doświadcza wtedy silnego bólu bez zewnętrznego powodu (np. wysiłku fizycznego).
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Wiedza na temat istotności sposobu odżywiania się u pacjentów z cukrzycą jest powszechna. Zwykle chorym poleca się dietę niskotłuszczową. Nowe badania wykazują jednak, że także wysokotłuszczowe menu może być rekomendowane diabetykom.
Dieta, która obejmuje znaczne ograniczenie węglowodanów, jest tak samo bezpieczna i skuteczna w odchudzaniu, jak sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczu, wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine. Dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo błonnika, świeżych warzyw, ryb i oliwy z oliwek, także jest polecana dla osób, które chcą stracić na wadze.