Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Pomimo powszechnej popularności sztucznych substancji słodzących, istnieje wiele kontrowersji dotyczących ich zalet i zagrożeń z nimi związanych. Czyich spożywanie jest dla nas dobre, czy nie? Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy poszukują rozstrzygających odpowiedzi.
Wiele kobiet przywiązuje dużą wagę do swojego wyglądu, w tym sylwetki, stąd chętnie wypróbowują nowe diety i specyfiki, które mają pomóc w utracie na wadze. Okazuje się, że panie spędzają na diecie średnio kilka lat swojego życia.
Stwardnienie rozsiane (określane również skrótowo SM od swej łacińskiej nazwy sclerosis multiplex, lub MS z angielskiego multiple sclerosis) to ciężka, przewlekła choroba ośrodkowego układu nerwowego. W przebiegu tej choroby dochodzi do wielomiejscowego uszkodzenia tkanki nerwowej. Uszkodzenia polegają na zaniku mieliny (czyli budulca osłony włókien nerwowych) czyli demielinizacji włókien nerwowych. Na stwardnienie rozsiane najczęściej chorują osoby młode, pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Częstość występowania SM w populacji to od ok. 5 do ok. 120 przypadków na 100 tysięcy osób.
Małe zmiany w codziennej aktywności fizycznej oraz sposobie odżywiania mogą pomóc dorosłym w Europie zwalczyć otyłość, twierdzi prof. dr James O. Hill ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado, Denver, USA. Przemawiając na wydarzeniu organizowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA) zatytułowanym "Małe zmiany, wielka różnica: Innowacyjne podejście do trwałej redukcji nadwagi" podczas Europejskiego Kongresu Poświęconego Otyłości 2013, profesor Hill stwierdził, że obecna tendencja do skupiania się na jednej przyczynie rosnącego poziomu otyłości jest zbytnim uproszczeniem.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Niskokaloryczna żywność może przyczynić się do nadwagi. Pomysł, że można jeść żywność, której smak się uwielbia i nie narażać się jednocześnie się na dodatkowe kalorie, jest kuszący, ale według najnowszych badań z Purdue University w USA, niektóre syntetyczne substytuty tłuszczu mogą być tak samo niebezpieczne dla naszej wagi, jak "prawdziwe "tłuszcze.
Popularne diety stosowane przez wiele syatszych i młodszych młodych kobiet mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszym życiu - ostrzegają eksperci.
Wiosną czy latem częściej myślimy o diecie. Niestety „ślepo" dążąc do celu staramy się iść po linii najmniejszego oporu, działając jednocześnie na własną szkodę. Drastyczne rozwiązania i drakońskie diety przynoszą co prawda szybkie rezultaty, ale należy pamiętać, że w dłuższej perspektywie mogą odbić się negatywnie na naszym zdrowiu...
Komisja Europejskia dopuściła do sprzedaży bez recepty zawierający orlistat preparat alli. Decyzja KE oznacza, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością będą dysponowały nowymi możliwościami leczenia.
Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Naukowcy twierdzą, że aby egzystować dłużej i lepiej, trzeba wprowadzić niezbyt drastyczne, ale znaczące zmiany w swym życiu. Oto niektóre rady mające pozwolić na dożycie sędziwego wieku:
Jesteś optymistą? Masz dobre stosunki z rodziną i przyjaciółmi? Jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz żyć dłużej. Według badań przeprowadzonych przez Mayo Clinic osoby, które pragną długowieczności, powinny zadbać o pozytywne nastawienie do świata.