Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Choć w ostatnich latach zwiększyła się świadomość na temat celiakii i dostęp do żywności bezglutenowej jest lepszy, pacjenci z tą chorobą ciągle mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią medycy z Karolinska Institutet w Szwecji i Columbia University w USA.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja.
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Jeszcze niedawno celiakia (nazywana również chorobą trzewną) uważana była za schorzenie wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo już, że zachorować można w każdym wieku - 30% społeczeństwa posiada geny odpowiedzialne za chorobę, a więc ma do niej predyspozycje. Objawy u dorosłych są nieoczywiste, a jedynym lekarstwem jest przejście na dietę bezglutenową.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Dieta bezglutenowa stała się modna - stosuje ją bardzo wiele osób, a większość z nich robi to mimo braku wskazań medycznych. Niestety dieta ta, stosowana u zdrowych osób, niepotrzebnie pozbawia organizm cennych składników odżywczych, a co więcej - naraża na poważne choroby. Eksperci podkreślają, że dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Australijscy naukowcy odkryli, że rezygnacja z produktów z glutenem przez osoby chorujące na celiakię prowadzi do lepszych wyników w testach uwagi i pamięci oraz poprawy innych funkcji mózgu.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.