Nowotwór trzustki przez długi czas rozwija się bezobjawowo, konsekwencją tego, jest fakt, iż wykrywany bywa w zaawansowanym stadium. Niestety wówczas szanse na wyleczenie są nikłe. Możliwe, że najnowsze odkrycia naukowców pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
W trakcie doby najwięcej zawałów serca występuje pomiędzy godziną 6 rano a 12 w południe. Najmniej zgonów występuje w niedzielę, zaś poniedziałek jest dniem o najwyższej śmiertelności w ciągu całego tygodnia. Co robić, by nasze serce pracowało jak najdłużej?
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Wykorzystywanie tego co daje nam natura w medycynie i przemyśle kosmetycznym jest coraz powszechniejsze. Jedną z takich, naturalnych substancji o niezwykle szerokim zastosowaniu jest miód.
Wakacje, a więc czas sprzyjającym wyjazdom i wypoczynkowi to także znakomita okazja do zatroszczenia się o swoje zdrowie i kondycję. Na temat zdrowej diety powstały liczne poradniki, przygotowano wiele przepisów i sformułowano dziesiątki zasad zdrowego życia, jednak taka gwałtowna zmiana nie wszystkim przychodzi łatwo.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Jak pokazują badania statystyczne z całego świata, zaburzenia erekcji stanowią najczęstszy problem seksualny u mężczyzn. Szacunkowe dane informują, że powikłania tego rodzaju dotyczą 7- 10 proc. mężczyzn. W Polsce z powyższym problemem boryka ponad 1,5 miliona osób, ale liczba ta zwiększa się tak, iż do 2014 roku schorzenie może dotknąć 25 proc. mężczyzn aktywnych seksualnie.
Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta może chronić przed alergiami skórnymi i oddechowymi- informują naukowcy.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.