Naukowcy z ETH w Zurychu odkryli mechanizm stojący za efektem jo-jo: komórki tłuszczowe mają „pamięć" opartą na epigenetyce.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Suplementy z rosyjskiego estragonu (Artemisia dracunculoides) i gorzkiego melona mogą być mniej pomocne w zwalczaniu zespołu metabolicznego, którego objawami są: nadmiar cukru we krwi, nadciśnienie i zbyt duża ilość tłuszczu w talii. Takie preparaty są skuteczniejsze jednak u kobiet niż u mężczyzn.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może wywołać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę utrzymującą zęby, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Buffalo.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko bólu u osób z takimi schorzeniami, jak cukrzyca czy otyłość.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca