Jednym z powikłań związanych z cukrzycą jest zespół stopy cukrzycowej. Jest to choroba niedokrwienia stóp, która w skrajnych przypadkach może doprowadzić do konieczności amputacji kończyny dolnej. Objawami choroby, oprócz bólu, jest łuszcząca i wysuszona skóra, pęknięcia oraz owrzodzenia czy trudne do zagojenia rany. Jest to bardzo niebezpieczne schorzenie, dlatego każdy diabetyk powinien wiedzieć jak odpowiednio dbać o swoje stopy.
Ponad 55 milionów Europejczyków cierpi obecnie na cukrzycę, a do roku 2030 ich liczba ma wzrosnąć do 64 milionów. Mimo iż nie ma na dzień dzisiejszy na nią lekarstwa, cukrzycę typu 1 można leczyć, przeszczepiając biorcy komórki wysp trzustkowych, a nawet całą trzustkę dawcy. Niestety liczba chorych na cukrzycę znacznie przewyższa liczbę dawców. Komórki macierzyste mogą odegrać decydującą rolę w wypełnianiu tej luki.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Na cukrzycę w naszym kraju cierpi już ponad 3 mln ludzi, z czego prawie 1 mln jeszcze nie wie, że na nią choruje. Schorzenie to pochłania rocznie ogromne kwoty – na leczenie cukrzycy wydajemy około 6 mld złotych, przy czym koszty leczenia powikłań tej choroby generują prawie połowę tej kwoty – wynika z czwartej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce” przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wraz z Akademią Leona Koźmińskiego.