Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Częstość występowania bezobjawowego zakażenia COVID-19 może być znacznie większa niż się sądzi. Pokazuje to badanie pasażerów z izolowanego statku wycieczkowego.
Sól to przyprawa, bez której wielu nie wyobraża sobie posiłku. Właściwie obecnie dodawana jest niemal do każdego produktu i trzeba być ostrożnym, by nie dostarczać jej sobie w nadmiarze, bo może sprzyjać nadciśnieniu. Sól ma jednak różne, nie tylko kulinarne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich.
Znaleziono nowy - prosty i tani - sposób, aby szybko poprawić jakość wody pitnej. Według zespołu naukowców z Johns Hopkins School of Medicine pomocne jest światło słoneczne i niewielka ilość soku z limonki.
Uczeni obliczyli, że przeciętny dorosły może dotykać nawet do trzydziestu przedmiotów na minutę, wśród nich część stanowi prawdziwe siedlisko zarazków. Do najbardziej obfitujących w groźne mikroby należą: włączniki świateł przy skrzyżowaniach, klamki, słuchawki telefonów, piloty. Domowe przedmioty codziennego użytku są „chronione" o tyle, że ma z nimi kontakt relatywnie niewielka ilość osób. Te znajdujące się w miejscach publicznych zaś stwarzają zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, gdzie można „natknąć" się na wirusy i bakterie, by móc wypracować nawyki ochrony samych siebie.